Jáuregui: "El Govern assumeix com a tasca dels desafiaments que té Espanya, però la ciutadania no ha de quedar de braços creuats"

foto

06/04/2011

Acte a Lleida


El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, va assumir avui com a tasca del Govern i de la classe política afrontar els desafiaments que Espanya té com a país, però va advocar per una cultura de la coresponsabilitat, ja que va considerar que seria una "terrible equivocació" que la ciutadania, les empreses o les associacions es quedin creuades de braços "esperant que el Govern els tregui d'aquesta".

Durant la seva conferència d'inauguració de la XI Conferència de l'Observatori Internacional de la Democràcia Participativa, el ministre va assenyalar que el "vertiginós i convuls" canvi d'època que vivim "ens ha generat una gran incertesa respecte al futur". Una incertesa que plana sobre la "economia i la política, sobre les famílies, sobre els joves".

Segons la seva opinió, ningú va predir les revoltes del nord d'Àfrica, "tot i els milers d'experts i de estrategues que hi ha al món", així com ningú tampoc va saber preveure "la crisi financera, malgrat tots els economistes que hi ha a l'FMI, a l'OCDE, en els organismes internacionals ". "El mur va caure en una tarda i amb ell van caure 40 anys de guerra freda. Ningú no ho va predir. Són exemples del que caracteritza la nostra època: la incertesa ", va afirmar.

Jáuregui va indicar que una solució a aquesta època convulsa està en la política, tot i que "com més necessària és, menys capacitat trobem en ella per donar solucions eficaces". Una de les opcions és, segons ell, reforçar les competències de la política "en instàncies internacionals". De la mateixa manera, es va mostrar partidari d'evitar "fenòmens que sobrepassen la capacitat de la política, com en l'origen i desenvolupament d'aquesta crisi".

Pel que fa a Espanya i la crisi financera global, el ministre va indicar que en dos anys "la realitat econòmica no ens ha deixat fer grans ajustos", però que ara "Espanya està canviant la seva pell: el que teníem ja no ens serveix". "Estem fent-ho: reforma de les pensions, del sistema financer, etc. I ho farem per poder competir en aquest nou món, però sense perdre la consciència de la cohesió social. Això està en el nostre ADN ", va subratllar.

Citant Tocqueville, Jáuregui va afirmar que el mitjà que queda que els homes s'interessin per la sort de la seva pàtria és "fer-los partícips del seu Govern". Així, va concloure la seva intervenció remarcant que l'aspiració de la política no ha de ser una altra que anar al ritme que marca la societat, de manera que "més enllà de les cites periòdiques amb les urnes tots ens sentim partícips del públic i subjectes actius en aquest objectiu comú del benestar i la felicitat".