El jurat falla els premis de la XI Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme

07/04/2011

D'entre un total de 734 propostes


  • Un edifici de 131 habitatges protegits a Mieres rep el premi d'Arquitectura mentre que el Pla d'Ordenació de Montmeló aconsegueix el d'Urbanisme. 
  • El guardó d'Habitatge de Protecció Oficial recau en el projecte d'habitatges socials per a joves al Rastre-Vara de Rey (Madrid) i el de Projecte Jove al centre de Rem a Alange (Badajoz). 
  • El premi d'Investigació es concedeix ex aequo a l'Edifici Media-TIC de Cloud 9 i al Pla Territorial d'Habitatge de Catalunya.

El jurat de la XI Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme (Beau) ha triat els premis d'Arquitectura, Urbanisme, Habitatge de protecció oficial, Projecte Jove i Investigació de la present edició.

Un edifici de 131 habitatges protegits a Mieres, dels arquitectes Bernardo Angelini i David Casino (ziga-zaga arquitectura) i promogut per Sepes Entitat Estatal de Sòl ha obtingut el Premi d'Arquitectura "per la seva atenta inserció en un entorn urbà, amb un paisatge que es percep des de les obertures de l'illa l'interior es converteix en un espai de relació, al qual s'aboquen accessos i habitatges ", segons diu l'acta del jurat.

El Premi d'Urbanisme ha estat per al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Montmeló (Barcelona) dels arquitectes Jornet, Llop i Pastor "per l'especial qualitat d'aquest Pla que aborda en profunditat i amb especial mestratge problemes rellevants, com articular desenvolupaments urbans fragmentats i inconnexos i optimitzar les oportunitats disponibles, completant i renovant teixits urbans i plantejant intervencions clau ".

El premi de invetigació recau ex aequo a l'Edifici Media-TIC de Cloud 9, d'Enric Ruiz Geli i al Pla Territorial d'Habitatge de Catalunya, dirigit per Josep Maria Vilanova i Ricard Peu.

El guardó d'Habitatge Protecció Oficial es concedeix al projecte de 22 habitatges socials per a joves al barri del Rastre-Vara de Rey (Madrid) dels arquitectes Mònica Alberola, Luis Díaz-Mauriño i Consuelo Martorell.

El Centre de Rem a Alange (Badajoz) de l'arquitecte José María Sánchez García, obté el Premi de Projecte Jove valorant especialment "la voluntat del projecte, afirmada per la seva construcció, de plantejar-se com fora de temps".

A més el jurat ha atorgat les següents mencions:

- En Arquitectura: el conjunt residencial en Caramoñina, a Santiago de Compostela, l'arquitecte Víctor López Cotelo, ia la Casa a Paderne, a Lugo, de Carlos Quintáns Eiras.

- A Urbanisme: a la proposta de remodelació del port de Malpica, a la Corunya, dels arquitectes Joan Creus i Covadonga Carrasco i al pla d'ordenació The Munch Àrea a Oslo, Noruega, de Juan Herreros Arquitectes.

- En Investigació: al programa "Això no és un solar", a Saragossa, dels arquitectes Patrizia vaig Muntanya i Ignacio Grávalos, i l'arquitecte Alfonso Soldevila, per la biblioteca Font de la Mina a Sant Adrià de Besòs (Barcelona).

- En Habitatge de protecció oficial: al projecte d'habitatges de protecció oficial a Salou (Tarragona) de Toni Gironés, i al d'habitatges per a estudiants al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona, d'Eduard Bru.

- Projecte Jove: Centre cívic "Mercat de Ferreries" a Tortosa (Tarragona) de Josep Camps i Olga Felip, ia la seu del Servei Municipal de Medi Ambient, a Saragossa, de Jaume Magen i Francisco Javier imatge.

Els membres del jurat, presidit pels directors d'aquesta edició, els arquitectes Félix Arranz i Joaquim Sabaté i integrat per representants de les institucions convocants i un grup d'arquitectes, urbanistes i experts en la matèria (Lluís Clotet, José María Ezquiaga, Antonio Font, Manuel Gallego, Núria Mas, Belinda Tato, José Miguel Iribas i Llàtzer Moix) han elegit els premiats d'entre les 40 obres que van quedar finalistes en aquesta edició, a la qual es van presentar 734 propostes, batent el record de totes les edicions celebrades anteriorment i superant en gairebé un 50% la xifra de participants en la X Beau.

El lliurament dels premis, que no tenen dotació econòmica, se celebrarà a la localitat càntabra de Comillas durant el mes de juliol juntament amb la inauguració de l'exposició de la XI Beau que al setembre es podrà visitar a la sala La Arqueria de Nuevos Ministerios .

La Beau és una iniciativa de la Secretaria d'Estat d'Habitatge i Actuacions Urbanes en col.laboració amb el Consell Superior dels Col.legis d'Arquitectes d'Espanya, la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, la Universitat d'Alcalá, el Col.legi Oficial d'Arquitectes de Cantàbria, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la Fundació Caixa d'Arquitectes i l'Empresa Municipal de l'Habitatge i el Sòl de Madrid.

El seu objectiu és premiar les obres d'arquitectes espanyols desenvolupades dins i fora del país i les realitzades per estudis estrangers en el nostre territori. La selecció de les obres més representatives executades en cada bienni es recull en una exposició itinerant, un catàleg i a la web www.bienalarquitectura.es.