La directora general de Recursos Agrícoles i Ramaders del MARM insta el sector lacti a avançar en la constitució de les organitzacions de productors

jornada

11/04/2011

A la reunió amb productors i indústria celebrada a Vic


  • Margarita Arboix ha subratllat que el Reial Decret de contractació en el sector lacti conté tots els elements que eren demandats pel sector com contractes obligatoris o negociació col.lectiva de preus per les organitzacions de productors.
  • La norma, recentment aprovada estableix, a més, les condicions per al reconeixement de les organitzacions de productors de llet i el reforç del paper de l'organització interprofessional en el sector.

La directora general de Recursos Agrícoles i Ramaders del MARM, Margarita Arboix, s'ha reunit avui a Vic (Barcelona) amb representants del sector lacti a Catalunya per tractar sobre els principals aspectes del Reial Decret, recentment publicat, que estableix les condicions de contractació en el sector lacti .

En aquest marc la directora general ha insistit que la norma aprovada conté tots els elements que eren demandats pel sector com contractes obligatoris, negociació col.lectiva de preus per les organitzacions de productors i capacitats ampliades per a la Interprofessional, amb l'única excepció que alguns elements entraran en vigor en uns mesos.

"No obstant - ha afegit Margarida Arboix-el sector ha d'avançar en la constitució i registre de les organitzacions de productors, el que pot fer-se des d'aquest mateix moment, ja que sense que aquestes organitzacions estiguin en funcionament, no serà possible obtenir millors condicions en els contractes lactis per als ramaders ". En aquest sentit la directora general ha animat els ramaders a assumir la seva responsbilitat i fer ús de les noves eines que aquesta normativa posa a la seva disposició.

El Reial Decret estableix l'obligatorietat, a partir que es publiqui el Reglament comunitari, que totes les transaccions de llet realitzades al país es duguin a terme mitjançant la realització d'un contracte celebrat per escrit i subscrit per avançat, que contingui una sèrie d'elements mínims com són el preu, el volum contractat i la durada.

S'estableixen també les condicions per al reconeixement de les organitzacions de productors en el sector, als quals se'ls concedeix una excepció de la normativa de competència segons la qual podran negociar de manera col.lectiva les condicions dels contractes dels seus membres, dins d'uns límits fixats en la norma.

A més el Reial Decret reforça el paper de la Interprofessional Làctia (INLAC), mitjançant la definició d'una relació de les seves funcions, entre les quals cal destacar el millorar el coneixement i la transparència dels mercats, a través de la publicació de dades estadístiques, i proporcionar anàlisi de l'evolució futura dels mercats., així com accions de promoció en el sector lacti o l'elaboració de models
de contractes d'acord amb la legislació vigent.

L'aplicació del Reial decret permetrà anar avançant en la vertebració
del sector lacti fins a la plena entrada en vigor del Reglament comunitari que modificarà en els esmentats aspectes el Reglament (CE) del Consell.

En relació a l'estat de tramitació de la norma comunitària la directora general de Recursos Agrícoles i Ramaders ha explicat el possible calendari previst per les autoritats comunitàries, segons el qual el reglament podria aprovar en el mes de juny.

Amb l'objectiu d'informar els interessats sobre l'estat de tramitació del reglament, s'ha disposat un apartat en la següent adreça web del MARM:
http://www.marm.es/app/vocwai/ListadoDocumentosDinamico.aspx?tg=TipoDinamico&tipo=5&sec=SVL