La ministra Leire Pajín assisteix a l'inici de la distribució de les primeres presentacions monodosi de paracetamol i ibuprofèn

visita

12/04/2011

  • Al Centre Logístic del Grup Ferrer a Girona
  • Leire Pajín destaca que "l'important no és només l'estalvi quantitatiu, sinó també l'estalvi qualitatiu. És un missatge de coestalvi i de coresponsabilitat dels ciutadans en l'ús del nostre sistema de salut "
  • L'objectiu d'aquesta mesura, impulsada pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat, és millorar l'ús racional i raonable dels medicaments
  • La comercialització de monodosi de paracetamol i ibuprofèn també podria suposar un estalvi de sis milions d'euros l'any per al Sistema Nacional de Salut
  • En els propers mesos es preveu l'aparició de noves monodosi de principis actius com l'omeprazol i el pantoprazol, entre d'altres
    A més, entre 250 i 300 formats de medicaments (principalment antibiòtics) s'ajustaran millor a les necessitats específiques dels tractaments


La ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, ha visitat aquest matí les instal.lacions del Centre Logístic del Grup farmacèutic Ferrer, ubicat a la localitat gironina de Sant Feliu de Buixalleu. En el seu recorregut, la ministra ha pogut presenciar el sistema de distribució i expedició dels primers medicaments en format monodosi de paracetamol (de 650 mg. I 1gr.) I de ibuprofèn (de 400 i 600 mg.), Autoritzats per a la seva comercialització per el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat i que des d'avui estaran disponibles a les oficines de farmàcia.
 
Després de la visita a les instal.lacions, la ministra ha subratllat que l'important amb els medicaments en monodosi "no és només l'estalvi quantitatiu, sinó també l'estalvi qualitatiu" i ha subratllat que "treballem cada dia" per millorar "l'eficiència del sistema Nacional de Salut "(SNS). En aquest sentit, la ministra ha posat com a exemple-al costat de la dispensació de monodosi-la campanya d'ús racional de l'SNS llançada pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat fa uns mesos.
 
En la seva compareixença davant els mitjans de comunicació ha destacat també que l'inici de la comercialització de medicaments en format unidosi és un missatge "no només de coahorro, com m'agrada dir, sinó també de coresponsabilitat dels ciutadans en l'eficiència i en la racionalització l'ús nostre sistema de salut ".
 
La Comissió interministerial de preus dels medicaments del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat va aprovar el passat mes de febrer el finançament públic per part del Sistema Nacional de Salut (SNS) del paracetamol i del ibuprofè en els esmentats formats monodosi. El laboratori que va obtenir l'autorització per iniciar la posada al mercat d'aquests nous formats ser Onedose Pharma, amb l'associació del Grup Ferrer, que és l'encarregat de la seva comercialització i distribució, tal com ha comprovat avui Leire Pajín.
 
La posada al mercat d'aquests formats monodosi és una de les mesures impulsades pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat per adequar les dispensacions dels medicaments a les necessitats específiques dels tractaments prescrits pels metges.
 
ÚS RACIONAL DELS MEDICAMENTS
 
L'objectiu és propiciar un ús més racional i raonable dels medicaments que propiciï millores en la salut pública. Amb un millor ajustament de les dosis es podrien evitar problemes d'adherència als tractaments, la generació de farmacioles casolans que encoratgin l'automedicació irresponsable i, com a conseqüència d'això, l'aparició d'efectes adversos en molts pacients (un 30% de les urgències hospitalàries està relacionat amb efectes adversos de la medicació). De la mateixa manera, un major ajustament de les dosis propiciaria menys residus relacionats amb els medicaments.
 
A més, l'ús racional dels medicaments comporta també una despesa més sostenible en la factura pública de medicaments.
 
La prescripció dels nous formats monodosi serà de gran utilitat per a l'abordatge de processos aguts de curta durada (odontàlgies, dolor menstrual, etc.) I per completar altres tractaments (per exemple, allargar un o dos dies més un tractament estàndard amb antibiòtics, antiinflamatoris, etc.).
 
MÉS FORMATS NOUS
 
A més dels formats monodosi ja autoritzats, en els pròxims mesos s'incorporaran noves presentacions monodosi. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) està evaluandoactualmente expedients d'omeprazol i pantoprazol (medicaments per problemes gàstrics) i properament podria iniciar l'avaluació del esomeprazol.
 
L'AEMPS també està desenvolupant un treball conjunt amb les principals societats científiques d'atenció primària que tindrà com a resultat un informe amb les recomanacions d'adequació de formats de medicaments per a patologies freqüents. Aquest informe, que podria estar finalitzat al juny, recomanarà a les companyies farmacèutiques fabricants l'adequació d'entre 250 i 300 envasos de medicaments, principalment antibiòtics.