El Govern aprova el Reglament de la Llei d'Estrangeria

15/04/2011

Consell de Ministres


  • El text, fruit d'un ampli diàleg, consolida un model d'immigració regular, ordenat i vinculat al mercat de treball
  • En un nou context migratori, la norma enforteix la cohesió social alhora que potencia la mobilitat i el retorn voluntari

El nou Reglament que desenvolupa la Llei d'Estrangeria ha estat aprovat avui pel Consell de Ministres, a proposta del ministre de Treball.

El Reglament de la Llei Orgànica sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya, més coneguda com Llei d'Estrangeria, constitueix una peça important de la política d'immigració del Govern, i consolida un model d'immigració regular, ordenat i vinculat al mercat de treball .

El text desenvolupa els mecanismes de gestió previstos en la reforma de Llei Orgànica 4 / 2000 que el mateix Govern va impulsar i les Corts Generals van aprovar fa poc més d'un any (Llei Orgànica 2 / 2009), i posa els mitjans per fer efectius l'enfortiment de la cohesió social, la integració i la igualtat de drets i deures. El nou Reglament respon als reptes del nou cicle migratori i culmina la transposició de la normativa comunitària en matèria d'immigració.

La norma que avui s'aprova garanteix major rigor, objectivitat i transparència en els procediments administratius d'estrangeria. A més, objectiva criteris necessaris per als tràmits que han de realitzar els ciutadans estrangers, agilitza els procediments i introdueix les noves tecnologies en les tramitacions.

MOBILITAT I PROMOCIÓ DEL RETORN VOLUNTARI
El nou Reglament de la Llei d'Estrangeria estableix mecanismes per fomentar i garantir la mobilitat i el retorn voluntari dels ciutadans estrangers als seus països d'origen. Així, per als que s'acullen a aquests programes determina un procediment més àgil i amb més garanties.

MAJOR RIGOR DAVANT INCOMPLIMENTS EN LA CONTRACTACIÓ
D'altra banda, el Reglament també exigeix ​​més estabilitat als contractes entre empresaris espanyols i treballadors estrangers. D'aquesta manera, la norma impedeix a l'empresari que no hagi complert els compromisos assumits contractar un altre treballador estranger en els tres anys següents.

A DIÀLEG AMB LES ADMINISTRACIONS I LA SOCIETAT CIVIL
El nou Reglament ha arribat al Consell de Ministres després del tràmit d'audiència i informació pública, i d'acord el Consell d'Estat. El text ha estat objecte d'acord a la taula de diàleg social i ha estat sotmès a un ampli procés de diàleg, tant amb les administracions com amb la societat civil.