El MARM adjudica per 2,1 milions d'euros el control físic-químic de les masses d'aigua subterrània de la conca de l'Ebre

18/04/2011

Publicat avui al B.O.E.


  • L'objectiu d'aquesta assistència tècnica és definir els treballs que han executar-se per l'explotació dels programes de control de la qualitat de les aigües subterrànies en la demarcació hidrogràfica de l'Ebre

El Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM) ha adjudicat, a través de la Direcció General de l'Aigua, la contractació de serveis per al control físic-químic de les masses d'aigua subterrània de la conca de l'Ebre.

L'empresa adjudicatària ha estat la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per Companyia General d'Enginyeria i Sondeos, SA (CGS) i Centre Nacional de Tecnologia i Seguretat Alimentària, Laboratori de l'Ebre (CNTA), per un import de 2.180.810 euros.

L'objectiu d'aquesta actuació és definir els treballs que s'han d'executar per a l'explotació dels programes de control de la qualitat de les aigües subterrànies a la demarcació hidrogràfica de l'Ebre En concret, consisteix en l'obtenció de les mostres més representatives en les estacions dels diferents programes de control, inclosos anàlisi "in situ", i la correcta conservació i transport, així com l'analítica completa en laboratori.

La xarxa de control de l'estat químic de les masses d'aigua subterrània comprèn programes de seguiment sobre les masses d'aigua subterrània
definides en la demarcació hidrogràfica de l'Ebre i sobre altres zones que representen interès des del punt de vista hidrogeològic. Són els següents:

· Control de Vigilància: el seu objectiu és disposar d'informació per determinar l'estat general de les masses d'aigua subterrània, l'avaluació de les tendències a llarg termini de les condicions naturals i de les que són resultat de l'activitat antròpica.

· Control Operatiu: determina l'estat de les masses que es considera que no poden complir els seus objectius mediambientals, com són les masses d'aigua afectades o en risc de contaminació per nitrats d'origen
agrari i les masses d'aigües afectades per contaminacions puntuals. A més, avaluen els canvis que es produeixin en l'estat d'aquestes masses com a resultat dels programes de mesures. En aquest Programa es inclouen la Xarxa de Nitrats (RNIT), la Xarxa de Contaminacions (rcon) i la Xarxa de Pesticides (RPEST).

· Control de zones protegides: la Directiva Marc de l'Aigua estableix la figura del Registre de zones protegides, exigint un control específic per a les zones incloses en el Registre. En aquest sentit, aquest Programa de control inclou la Xarxa de Control d'Aigües utilitzades per a la Captació de Aigua Potable (R500) i Xarxa de Control de Zones Protegides (RPRO).