12 centres d’investigació de Catalunya competiran pel distintiu Severo Ochoa

14/07/2011

El programa d’excel•lència promogut pel Ministeri de Ciència i Innovació anunciarà al novembre la llista definitiva dels guanyadors


 

  • L’objectiu del programa és identificar i promoure els centres i unitats d’investigació espanyols que ja destaquen entre els millors del món en la seva especialitat
  • Els tres comitès de selecció, integrats per investigadors internacionals i encapçalats per dos premis Nobel, han avaluat 60 candidatures aptes entre les 75 presentades
  • L’avaluació ha tingut en compte la rellevància científica dels candidats, la seva organització i estratègia de recursos humans, així com la seva capacitat competitiva internacional
  • Catalunya, amb 12 candidatures, és la comunitat autònoma més representada, seguida de Madrid (7), Andalusia (1), Canàries (1) i Comunitat Valenciana (1)
Un total de 22 centres i unitats de recerca espanyols competiran en els propers mesos per obtenir un dels màxims 10 distintius d'excel·lència que el Ministeri de Ciència i Innovació concedirà el proper novembre en el marc del programa Severo Ochoa, en la seva primera edició. Catalunya destaca com la comunitat autònoma que més recerca d'excel·lència produeix, amb 12 centres entre els 22 candidats finalistes. La segueixen Madrid (7), Andalusia (1), Canàries (1) i el País Valencià (1).

Així ho ha anunciat avui la ministra Cristina Garmendia, durant la seva intervenció a Cartagena en l'acte de rebuda del vaixell 'Hespérides' amb el qual finalitza l'expedició Malaspina 2010.

Aquests 12 centres són els següents:

En l'àrea de Ciències Físiques i Enginyeries:

- Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS).
-          Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).
-          Institut Català d'Investigació Química (ICIQ).
-          Institut de Física d'Altes Energies (IFAE).
-          Institut de Ciències del Cosmos (ICC).
-          Centre de Referència en Bioenginyeria de Catalunya - Institut de Bioenginyeria de Catalunya (CREBEC-IBEC).
-          Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE).

En l'àrea de Ciències de la Vida i Medicina:

-  Consorci CSIC-IRTA-UAB Centre de Recerca Agrigenòmica (CRAG).
-          Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL).
-          Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).
-          Centre de Regulació Genòmica (CRG).
 
En l'àrea de Ciències Socials i Humanitats:

- Barcelona Graduate School of Economics

L'objectiu del programa Severo Ochoa és identificar i promoure la recerca d’excel·lència que es realitza a Espanya, distingint als centres i unitats que ja es troben entre els millors del món en les seves respectives àrees d'investigació.

Els tres comitès de selecció encarregats de l'avaluació, compostos íntegrament per científics internacionals de prestigi i encapçalats per sengles premis Nobel, han valorat en aquesta primera fase la rellevància científica dels candidats, la seva organització i estratègia de recursos humans, així com la seva capacitat competitiva internacional.

Els 22 centres i unitats finalistes, seleccionats entre les 60 candidatures considerades aptes de les 75 presentades, es reparteixen per àrees temàtiques de la manera: 10 en Ciències Físiques i Enginyeries, 9 en Ciències de la Vida i Medicina, i 3 en Ciències Socials i Humanitats.

El programa Severo Ochoa reconeixerà fins a un màxim de 40 centres i unitats d'excel·lència científica a Espanya durant els pròxims quatre anys, a partir d'un procés d'acreditació transparent i exigent, emparat en les millors pràctiques internacionals.

Els 22 centres de recerca seleccionats com a candidats

En l'àrea de Ciències Físiques i Enginyeries:
·        Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS). Els seus objectius se centren en l'excel·lència científica en ciències de la computació. Alberga el superordinador MareNostrum, un dels supercomputadors més avançats del món.
·        Institut Català d'Investigació Química (ICIQ). Les tres principals línies de recerca que desenvolupa són la catàlisi, la química supramolecular i el desenvolupament de tecnologies químiques aplicades a les energies renovables.
·        Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE). Els seus objectius són la investigació, la formació i la transferència tecnològica, en relació al desenvolupament i aplicacions dels mètodes numèrics per a la solució de problemes d'enginyeria.
·        Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT). Els seus fins són la recerca matemàtica d'alta qualitat, l'estímul de la investigació interdisciplinar, proporcionar formació pre i postdoctoral internacionalment competitiva i servir d'interlocutor entre la comunitat matemàtica i els sectors tecnològics, industrials i financers.
·        Centre de Referència en Bioenginyeria de Catalunya - Institut de Bioenginyeria de Catalunya (CREBEC-IBEC). Abasta gran part dels àmbits de la bioenginyeria, des de la investigació més bàsica a les aplicacions mèdiques.
·        Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). En aquest centre treballen un total de 250 investigadors de 41 nacionalitats diferents. Ha estat receptor de la major donació de mecenatge científic realitzada fins ara a Espanya (16 milions d'euros).
·        Institut de Física Teòrica (IFT-CSIC/UAM). El seu objectiu és el desenvolupament de la investigació científica de qualitat en l'àrea de la Física Teòrica, així com la participació en la formació de joves investigadors i professionals i en la transmissió de coneixement a la societat.
·        Institut de Física d'Altes Energies (IFAE). Ha realitzat importants contribucions al desenvolupament de la Física d'Altes Energies, tant en la seva vessant teòrica com experimental.
o Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC). Compta amb dues seus i dos Observatoris en un entorn de gran qualitat astronòmica i en el seu conjunt constitueix l'Observatori Nord Europeu (ENO).
o Institut de Ciències del Cosmos (ICC). És un centre interdisciplinari que es dedica a la investigació en camps relacionats amb l'astrofísica, la física de partícules i la cosmologia.

En l'àrea de Ciències de la Vida i Medicina:
 
·        Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC). La seva missió és generar coneixements d'alt nivell científic i dissenyar la seva aplicació per resoldre problemes de sanitat humana i animal, mediambientals i agrícoles, col.laborant amb les empreses i transferint tecnologia.
 
·        Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carles III (CNIC). Constitueix un centre de referència internacional en l'àrea cardiovascular. Els seus tres objectius principals són la investigació bàsica, la medicina translacional i la formació.
 
·        Consorci CSIC-IRTA-UAB Centre de Recerca Agrigenòmica (CRAG). Desenvolupa la seva recerca en l'àmbit de la genòmica, la biologia molecular vegetal, la genètica d'animals de granja i en el desenvolupament d'aplicacions moleculars útils per al cultiu i la criança de les espècies d'interès agrícola i ramader.
o Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). El seu objectiu és promoure la recerca multidisciplinar d'excel·lència en una àrea en què convergeixen biologia, química i medicina, fomentar la col·laboració entre entitats locals i instituts de recerca internacionals, a més de proporcionar formació d'alt nivell.
 
·        Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC). Desenvolupa una investigació multidisciplinar al més alt nivell, i dirigida a la comprensió, des d'un punt de vista evolutiu, de la manera com es genera la biodiversitat, la manera com es manté i deteriora, a més de les conseqüències de la seva pèrdua i de les possibilitats de la seva conservació i restauració.
 
·        Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL). Treballa en 6 programes de recerca diferents, que abasten una àmplia gamma d'exposicions ambientals (aigua, radiació i contaminació de l'aire) i els efectes de salut (salut infantil, el càncer i les vies respiratòries).
 
·        Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH). Està organitzat en tres grans unitats de recerca: neurobiologia del desenvolupament: neurobiologia molecular; neurobiologia cel·lular i de sistemes.
 
·        Centre de Regulació Genòmica (CRG). El seu objectiu és promoure la recerca bàsica en el camp de les ciències de la vida, amb especial atenció en les àrees de la genòmica, la proteòmica i la investigació biomèdica, i en atraure i formar científics destacats a tots els nivells.
 
·        Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques Carlos III (CNIO). Es troba entre les primeres institucions mundials de recerca oncològica i s'ha convertit en un referent mundial en aquest àmbit.
 
En l'àrea de Ciències Socials i Humanitats:
·        Barcelona Graduate School of Economics. És un institut interuniversitari de recerca adscrit a la UPF ia la UAB, creat l'any 2006 amb l'objectiu de promoure recerca de frontera i educació postgraduada d'excel·lència en economia.
·        Madrid Economics Research Group UC3M. Té com a objectiu la qualitat acadèmica i la investigació de referència internacional en l'àrea d'Economia.
·        Centre de Ciències Humanes i Socials (CCHS). Inaugurat el 2009, engloba a set instituts d'investigació i suposa l'actuació més important que ha realitzat el CSIC al llarg de la seva història en l'àrea d'Humanitats i Ciències Socials.

Requisits avaluats en el procés de selecció

Entre els requisits exigits per participar en aquesta primera fase destacaven els següents:
 
·        Disposar d'un director científic amb una projecció internacional reconeguda i experiència contrastada en la direcció i gestió de la ciència.
·        Avalar una massa crítica destacada: disposant d'almenys 10 investigadors principals de projectes de recerca competitiva, a més d'acreditar una producció científica entre els investigadors principals del centre o unitat l'impacte internacional és superior en un 50% a la mitjana mundial en les seves respectives àrees de coneixement.
·        En la primera fase d'avaluació s'ha valorat la rellevància científica de cada candidatura (qualitat i impacte de la seva producció científica, fites i mencions més significatives, trajectòria del director científic i principals investigadors); l'organització del centre o unitat i la seva estratègia de recursos humans (organització i gestió de les activitats de recerca, capacitat demostrada en matèria de formació, selecció, mobilitat i atracció de talent), així com el seu posicionament competitiu en l'àmbit internacional.
·        Les candidatures han estat avaluades per tres panells d'experts de 12 nacionalitats diferents. Entre ells hi ha tres premis Nobel: Samuel Ting (CERN), en l'àrea de Ciències Experimentals i Enginyeries ¬; Robert Huber (Max-Planck-Institut für Biochemie), al tauler de Ciències de la Vida i Medicina, i Roger B . Myerson (Universitat de Chicago) en l'àrea de Ciències Socials i Humanitats.