Jorge Fernández Díaz anuncia que el 24M el Ministeri de l'Interior posarà en marxa per primera vegada en unes eleccions a Espanya la Mesa Administrada Electrònicament (MAE) en 21 ciutats alhora

Jorge Fernández Díaz anuncia que el 24M el Ministeri de l'Interior posarà en marxa per primera vegada en unes eleccions a Espanya la Mesa Administrada Electrònicament (MAE) en 21 ciutats alhora

07/05/2015

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha presidit avui a Badalona (Barcelona) l'acte de presentació de la Taula administrada Electrònicament (MAE), que entrarà en funcionament en aquesta localitat catalana el diumenge 24 de maig amb motiu de la celebració de les Eleccions Locals 2015.

La Taula Administrada Electrònicament (MAE) consisteix en posar a disposició dels membres de la mesa electoral unes senzilles eines informàtiques com són un PC portàtil amb mòdem GPRS i lector de DNI electrònic, una impressora, i una aplicació, clara, intuïtiva i de funcionament molt senzill.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha subratllat que la Mesa Administrada Electrònicament (MAE) "no és un sistema de vot electrònic, sinó un sistema per agilitzar la gestió del procés electoral, utilitzant la tecnologia en el procés electoral per a millorar-lo sense menyscabar la seva integritat ".

Amb aquesta eina s'aconsegueix immediatesa en la remissió de les dades de participació i resultats al Centre de Recollida d'Informació (CRI) del Ministeri de l'Interior en finalitzar la jornada electoral i s'eviten errors humans en la transcripció i remissió de les dades.

La seva utilització des de les Eleccions al Parlament Europeu de 2009 ha posat de manifest les nombroses avantatges. La primera d'elles és la de garantir la seguretat del procediment. Aquest és un principi essencial en matèria electoral aplicada a les tasques que exerceix la Mesa que es veu reforçada amb la utilització d'una aplicació informàtica que ajuda a la realització manual de les tasques, permet comprovar la seva correcta realització i, en definitiva, permet depurar els errors humans més habituals.

La Mesa Administrada Electrònicament es va posar en marxa per primer cop amb motiu de la celebració de les Eleccions al Parlament Europeu de 2009 a Lleida, Pontevedra i Salamanca (462 meses). Posteriorment, en les Eleccions Locals i Autonòmiques de 2011 a Castelló, Ceuta, Osca i Mèrida (452 ​​meses); en les Eleccions Generals de 2011 a Madrid capital (1.753 meses), i en les passades Eleccions al Parlament Europeu de 2014 a Barcelona, ​​Còrdova i Valladolid (1.746 meses)

El ministre de l'Interior ha explicat que el sistema de Taula administrada Electrònicament (MAE) s'utilitzarà el proper diumenge 24 de maig a les 204 taules de Badalona (Barcelona), així com en 20 ciutats més de tota la geografia espanyola. Per a això, es compta amb equips per a cobrir un total de 3.194 taules en 781 col·legis o locals electorals. Amb aquest desplegament, Jorge Fernández Díaz ha anunciat que el 24M el Ministeri de l'Interior posarà en marxa per primera vegada en unes eleccions a Espanya la Mesa Administrada Electrònicament (MAE) en 21 ciutats alhora.

Amb motiu de les Eleccions Locals 2015, la Mesa Administrada Electrònicament estarà distribuïda en els col·legis i locals electorals de les següents 21 ciutats escollides per a aquesta ocasió: Alcobendas (Madrid), Avilés (Astúries), Badalona (Barcelona), Burgos, Candelaria (Santa Creu de Tenerife), Ceuta, la Corunya, Osca, Ingenio (Las Palmas de Gran Canària), Jaén, Marratxí (Illes Balears), Melilla, Mèrida (Badajoz), Molina de Segura (Múrcia), Pamplona, ​​Santander, Sevilla, Talavera de la Reina (Toledo), Tarragona, Torrent (València) i Vitòria-Gasteiz (Àlaba).


Jorge Fernández Díaz ha assenyalat que des de 2009 en què es van implantar 462 meses, en cada convocatòria s'ha anat ampliant el nombre de terminals disponibles, "amb la finalitat que en un procés llarg però continuat de creixement, puguem arribar en un futur no molt llunyà a una total informatització de tot el procediment ".

Fernández Díaz ha detallat que "el nostre objectiu és facilitar les tasques de la mesa electoral, i la seva utilització en les passades cites electorals, ha posat de manifest les seves avantatges ja que garanteix la seguretat del procediment i més fa més ràpid el procés electoral en permetre la identificació del votant en les llistes del cens de manera molt més eficient o l'ompliment de la llista numerada de votants i les actes de la Mesa d'una manera pràcticament automàtica ".

A més, com ha explicat el ministre de l'Interior en la presentació del sistema a Badalona, ​​el MAE ofereix interessants millores des del punt de vista de la gestió electoral, "perquè possibilita a mig termini una despesa pública més eficaç i menor en els processos electorals, ja que els equips podran ser reutilitzats, es donarà un gran estalvi en la fabricació de material electoral imprès, la qual cosa implica una dimensió ecològica del sistema, perquè ja no seria necessària la utilització de la ingent quantitat de paper que ara es necessiten en els processos electorals ".

"Estic plenament convençut que diumenge que ve 24M viurem una jornada electoral més còmoda, àgil i segura, demostrant una vegada més que Espanya és un dels països capdavanters en el món en l'organització i en l'agilitat de les seves cites electorals", ha afirmat el ministre de l'Interior.