La Delegació del Govern autoritza 1.299 punts de venda de pirotècnia a Catalunya

19/06/2017

Un total de 1.299 establiments, entre casetes i locals, vendran articles pirotècnics a Catalunya durant la campanya "Revetlles de Sant Joan 2017". La majoria, 872, es concentren a Barcelona i la seva província.

Quadre amb la distribució dels punts de venda a Catalunya en el PDF adjunt

Categories i edats mínimes per a l'adquisició dels articles pirotècnics

Els articles pirotècnics que s’utilitzen en aquestes revetlles es classifiquen en les següents categories:

Categoria F1: Són articles de pirotècnia de molt baixa perillositat i nivell de soroll insignificant destinats a ser utilitzats en zones delimitades, inclosos els artificis de pirotècnia destinats a ser utilitzats dins d'edificis residencials.

La categoria 1 no pot incloure petards ni trons, ni bateries dels mateixos.

L'edat mínima d'adquisició serà de 12 anys.

Categoria F2: Són artificis de baixa perillositat i baix nivell sonor destinats a ser utilitzats a l'aire lliure en zones delimitades. En l'etiquetatge constarà sempre "per a ús exclusiu a l'aire lliure" i, quan sigui procedent, la distància mínima de seguretat, que serà de 8 metres.

L'edat mínima per a la compra serà de 16 anys.

Categoria F3: Són artificis de pirotècnia de perillositat mitjana destinats a ser utilitzats a l'aire lliure en zones de gran superfície. La distància de seguretat, en els casos que sigui procedent, passa de 8 a 15 metres. Per a aquesta categoria, l'edat mínima per a la compra serà de 18 anys.

Categoria F4: Els articles de categoria superior es consideren d'alta perillositat destinats a ser utilitzats per experts i professionals.

La Directiva Europea obliga els Estats membres a classificar els articles de pirotècnia. Com a garantia de seguretat, en l'etiquetatge de tots els envasos ha de figurar la marca CE. L'etiquetatge dels articles pirotècnics posats al mercat ha d'indicar, com a mínim, les següents dades: el nom i l'adreça del fabricant, el de l'importador, el nom i tipus d'article pirotècnic, les edats mínimes d'ús, la categoria corresponent, les instruccions d'ús, la distància de seguretat requerida, la quantitat de material explosiu actiu i la data de caducitat.

Autoritzacions i inspecció dels locals de venda

El procediment per a l'autorització de punts de venda exigeix ​​l'emissió d'informe per part de l'Àrea d'Indústria de la Delegació del Govern a Catalunya i de la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil. A més, cal comunicar als ajuntaments el lloc exacte on s'instal·larà la caseta per si aquest, d'acord amb les seves ordenances cíviques i la seva normativa pròpia d'utilització de sòl públic, tingués alguna objecció al respecte.

Igual que en anys anteriors, des de la Intervenció d'Armes de les Guàrdia Civil s'està vetllant per l'estricte compliment de la legislació vigent mitjançant la inspecció dels locals de venda.

Segons fixa el Reglament d'Articles Pirotècnics i Cartutxeria, aprovat pel Reial decret 989/2015, de 30 d'octubre, tots els responsables de venda dels locals o casetes han d'haver rebut formació en matèria de seguretat. A través de l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a Catalunya s'han acreditat diverses entitats per a impartir aquesta formació.

ESPECTACLES DE FOCS ARTIFICIALS

Els espectacles pirotècnics es classifiquen en tres grups. Si es disparen més de 100 kg es necessita autorització del subdelegat del Govern a cada província previ informe de la Intervenció d'Armes de la Guàrdia Civil i de l'Àrea d'Indústria de la Delegació del Govern a Catalunya. Si la quantitat està entre els 10 i 100 kg cal notificar prèviament la realització a la Subdelegació del Govern corresponent. Finalment, si s'utilitzen menys de 10 kg no cal fer cap tràmit.

Així mateix, s'exigeix ​​el carnet de disparador, que es lliura després d'haver rebut la corresponent formació.

Quadre amb el nombre d'esdeveniments autoritzats amb focs artificials i quilos de matèria reglamentada empleats (Campanya anual) al PDF adjunt

TRABUCAIRES

Les sol·licituds rebudes a la Delegació del Govern són remeses a la Guàrdia Civil, on es comprova que els membres de l'agrupació tenen en regla l'autorització especial d'armes d'avantcàrrega. Requisit sine qua non és que l'acte estigui reconegut com a festa tradicional catalana.

Quadre amb el nombre d'esdeveniments autoritzats amb Trabucaires (Campanya anual) al PDF adjunt

CORREFOCS I DIABLES

Un dels requisits que s'exigeix ​​per autoritzar la utilització de material pirotècnic és que la manifestació festiva sigui de caràcter religiós, cultural o tradicional reconegut com a tal per la Generalitat. La Delegació del Govern a Catalunya, comunitat que té el foc com a element vertebrador de nombrosos esdeveniments festius, organitza cursos al llarg de l'any per formar "Responsables de Grup de Consumidors reconeguts com Experts" (coneguts com "caps de colla"), que reben un certificat que els permet formar a la resta dels membres del grup.

Quadre amb el nombre d'esdeveniments autoritzats amb Diables / Correfocs (Campanya anual) al PDF adjunt