El Consell de Ministres aprova el Manual d'Instruccions per als membres de les Taules Electorals a utilitzar en les eleccions al Parlament de Catalunya 2017

El Consell de Ministres aprova el Manual d'Instruccions per als membres de les Taules Electorals a utilitzar en les eleccions al Parlament de Catalunya 2017

10/11/2017

El Consell de Ministres aprova el Manual d'Instruccions per als membres de les Taules Electorals a utilitzar en les eleccions al Parlament de Catalunya 2017

 I. RÈGIM JURÍDIC

L'article 27.2 de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General, estableix que, en el moment de la notificació al President i Vocals de les Meses electorals de la seva designació com a tals, se'ls ha de fer lliurament d’un Manual d'Instruccions sobre les seves funcions, supervisat per la Junta Electoral Central, i aprovat per Acord del Consell de Ministres o del Consell de Govern de la Comunitat Autònoma.

El Consell de Ministres ha assumit les funcions i competències que corresponen al Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya, de conformitat amb el previst a l'article 5 del Reial Decret 944/2017, de 27 d'octubre, pel qual es designa a òrgans i autoritats encarregats de donar compliment a les mesures dirigides al Govern i a l'Administració de la Generalitat de Catalunya, autoritzades per Acord del Ple del Senat, de 27 d'octubre de 2017, pel qual s'aproven les mesures requerides pel Govern, a l'empara de l'article 155 de la Constitució.

Per això, en virtut d'aquest Acord, s'aprova el Manual d'Instruccions dels membres de les meses electorals que s'utilitzaran en les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre de 2017. En compliment de l'esmentada normativa, el Manual ha estat informat favorablement per la Junta Electoral Central, en la sessió del dia 8 de novembre de 2017.

II. CONTINGUT DEL MANUAL

El Manual d'Instruccions pretén reunir tota la informació que els membres de les Meses electorals han de conèixer per a exercir amb normalitat les funcions que tenen encomanades durant la jornada electoral. Per això, en el seu disseny s'utilitza una seqüència cronològica de les actuacions i s'utilitza un llenguatge senzill i divulgatiu, acompanyat d'exemples dels impresos i documentació de la qual disposarà la Mesa.

En concret, les actuacions s'estructuren en les següents tres fases, ordenades cronològicament:

a) Constitució de la mesa electoral.

A les 8,00 hores es reuneixen el president, els vocals i suplents en el lloc indicat en la notificació de la seva designació, es reben les credencials dels interventors de cada candidatura i es comproven els elements materials necessaris (urnes, cabines, paperetes i sobres -que seran de color blanc-). Un cop realitzades les operacions anteriors, a les 8,30 hores s'estén l'acta de constitució de la mesa.

b)  Votació.

La votació es realitzarà sense interrupció entre les 9,00 i les 20,00 hores. Els electors podran identificar-se amb algun dels següents documents originals: document nacional d'identitat, permís de conduir amb fotografia o passaport amb fotografia, targeta de residència (en els casos dels ciutadans de la Unió Europea) o targeta d'identitat d'estrangers (en els casos de nacionals de països amb els quals Espanya hagi subscrit un tractat de reciprocitat per al reconeixement del dret de sufragi en les eleccions locals). Una vegada que s'ha comprovat la inscripció en el cens electoral, es procedeix a la seva anotació i a la introducció del sobre a l'urna.                  

c)  Finalizació de la votació i escrutini.

Acabada la votació (a les 20,00 hores), començarà l'escrutini. Finalitzat el mateix, es complimentaran les actes de l'escrutini i es faran públiques i s'estendran les actes de la sessió, ressenyant tots els incidents ocorreguts durant la votació o l'escrutini. Finalment, el president lliurarà la documentació electoral al jutjat de primera instància o de pau dins de la demarcació en la que estigui situada la mesa.

III. VERSIONS

Els Manuals destinats a les Comunitats Autònomes que tenen reconeguda llengua cooficial s'elaboren en bilingüe i, en aquest cas, en trilingüe per a les Meses corresponents a la Vall d'Aran, a la província de Lleida.

IV. FABRICACIÓ I IMPACTE ECONÒMIC .

El Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya contracta la fabricació del Manual, que es distribueix als Ajuntaments i/o Juntes Electorals de Zona.

Les despeses que comporta la seva impressió i distribució s'imputen al crèdit del pressupost de la Generalitat de Catalunya.