Enric Millo inaugura l'exposició "Este que veis aquí... Cervantes en Barcelona", que commemora, en l'Arxiu de la Corona d'Aragó, la figura de l'escriptor

Enric Millo inaugura l'exposició "Este que veis aquí... Cervantes en Barcelona", que commemora, en l'Arxiu de la Corona d'Aragó, la figura de l'escriptor

23/11/2017

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha inaugurat avui, en l'Arxiu de la Corona d'Aragó, l'exposició "Este que veis aquí... Cervantes en Barcelona"‘, una commemoració de la figura de Cervantes que reuneix documents autògrafs de l'escriptor mai exposats abans a Barcelona.

L'exposició, una extensió dels actes programats per a la recent celebració de l'IV Centenari de la mort de Cervantes que estarà oberta fins al proper 23 d'abril, reuneix 41 peces documentals manuscrites originals, entre les quals es troben set testimoniatges autògrafs originals de l'escriptor,  conservats en l'Arxiu General de Simancas.

A més, la mostra acull als seus tres espais ‘De les lletres a les armes’, ‘Noves il·lusions frustrades’ i ‘De la publicació del Quixot… a la creació del mite nacional’, altres documents pertanyents als Arxius Estatals, com a reproduccions en facsímil, gairebé totes coetànies, dels espais recorreguts per Cervantes i també dels imaginats i somiats en territoris de les Índies.

Per tres viatges biogràfics de Cervantes transita l'exposició "Este que veis aquí... Cervantes en Barcelona". En el primer dels seus espais, ‘De les lletres a les armes’, se'ns parla del viatge d'un home renaixentista, prototip del seu temps, des dels seus orígens familiars, primers versos, viatge a Itàlia i gestes militars, a la captivitat d'Alger, fet que deixarà una profunda petjada en la seva obra i marcarà a la persona com un “home de frontera”.

A través de ‘Noves il·lusions frustrades’ se'ns mostra el viatge d'un home lliure que ha de reinventar-se i reinserir-se en la vida. Ho farà des de les lletres en una cerca incessant d'un espai i ofici estable. El destí l'arrossegarà durant deu anys en un periple andalús que ens deixarà els únics escrits de pròpia mà.

El tercer espai ‘De la publicació del Quixot… a la creació del mite nacional', aborda el seu últim viatge, el viatge a la fama del Quixot dins i fora de les fronteres que anticipa el comiat “Adéu gràcies, adéu donaires...”, i després la glòria i amb ella el mite que trobarà en l'Arxiu de Simancas un dels seus bressols de creació en forma d'innombrables biografies fins avui.

Enric Millo ha recorregut l'exposició acompanyat del director de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, Carlos López, qui ha subratllat que Barcelona li deu molt a Cervantes per la projecció de la cultura i ha explicat que molts historiadors han treballat el llegat cervantí des de la capital catalana.