Enric Millo: “El Govern d’Espanya ha reactivat l’agenda social i econòmica que la Generalitat va paralitzar durant mesos”

Enric Millo: “El Govern d’Espanya ha reactivat l’agenda social i econòmica que la Generalitat va paralitzar durant mesos”

12/01/2018

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha fet avui balanç de l’aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució i ha remarcat que “l’objectiu del Govern d’Espanya ha estat normalitzar la gestió política i administrativa de la Generalitat, atenent els problemes reals de tots els catalans i catalanes”.

En aquest sentit, ha subratllat que la prioritat de l’Executiu no ha estat cap altra que “els serveis públics, els sectors més vulnerables de la societat i els pagaments a empleats públics i proveïdors privats”. Per a això, ha dit Millo, vam haver de “reactivar una Generalitat absolutament aturada pel procés i més obsessionada per la construcció d'estructures d'estat que per la consolidació de les estructures socials i de l'economia productiva”.

Com a prova d’aquesta paralització de la Generalitat el delegat del Govern ha recordat que els acords sobre educació s’havien reduït en un 26%; els sanitaris, un 28%, o els socials, un 30%. En justícia, les qüestions tractades en els consells de Govern s’havien reduït gairebé a la meitat, un 46%. “Només en l’àmbit de justícia ens hem trobat amb 26 contractes vençuts i no renovats” ha exemplificat.

Enric Millo ha manifestat que el Govern d’Espanya ha assumit les tasques de gestió a Catalunya “amb seny i amb sentit comú”, tot i complint amb els compromisos assumits davant el Senat, com assegurar el pagament als municipis i a proveïdors.

PAGAMENT ALS AJUNTAMENTS

Sobre el pagament als ajuntaments, ha destacat que per al Govern d’Espanya ha estat una prioritat el pagament puntual a tots els municipis de Catalunya: en total 1.100 milions d'euros entre setembre i desembre. “1.100 milions d'euros que s'han pagat puntualment cada mes; no oblidem l'històric retard que tenien aquests municipis per cobrar de la Generalitat”, ha recordat.

PAGAMENT ALS PROVEÏDORS

Sobre el pagament a proveïdors ha apuntat que “mai hagués estat possible sense els instruments de l'Estat”. Des que es va aprovar l'acord, s'han pagat factures per valor de més de 1.500 milions d'euros a proveïdors, a pimes i a empreses, especialment en l'àmbit sanitari.

DEU CONSELLS DE MINISTRES I MÉS DE CENT ACORDS

Fent balanç d’aquests mesos, des de l'autorització pel Senat de les mesures sol·licitades pel Govern d’Espanya, s'han celebrat deu consells de Ministres, en els que s'han aprovat més de cent acords, centrats, especialment, en les àrees prioritàries per al benestar dels catalans i la creació d'ocupació a Catalunya.

Entre aquests acords que demostren que “hem reactivat l'agenda social i econòmica que la Generalitat de Catalunya va paralitzar durant mesos i hem garantit que les necessitats reals dels ciutadans s'han tornat a convertir en la prioritat de la Generalitat”, ha destacat els següents:

-ÀMBIT EDUCATIU: Aprovació de la convocatòria de 2.000 places per a mestres i professors, després de set anys sense cap convocatòria d'accés a la funció pública docent a Catalunya. Aquestes places s'han desglossat de la següent manera: 373 mestres, 1.602 professors d'ensenyament secundari, 14 professors d'escoles oficials d'idiomes, i 11 professors d'arts plàstiques i disseny. També s’han dedicat esforços a l’impuls de les universitats, com demostren els 3,6 milions d'euros dedicats als programes d'excel·lència, captació de talent i internacionalització de les universitats.

-SERVEIS SOCIALS:  S'han convocat subvencions per valor de 10,5 milions d'euros per als serveis integrals d'orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorn de la salut mental. A això cal afegir els 6,2 milions d'euros per al Programa d'activació d'aturats de llarga durada i les 200 places de serveis socials destinades a menors estrangers nouvinguts a Catalunya que s'han posat en funcionament.

S’ha tramitat de forma urgent el pagament de la prestació dels beneficiaris de la renda garantida de ciutadania; més de 26.000 beneficiaris, amb un import mensual de 19 milions d'euros.

-INVERSIONS I OCUPACIÓ: El Govern d’Espanya ha prioritzat les iniciatives generadores d'ocupació, com el pla de reindustrialització del municipi de Flix, que el Govern ha declarat d'interès general perquè puguin atorgar bonificacions i potenciar noves inversions.

-ÀMBIT LOCAL: Enric Millo ha destacat una inversió de 30 milions d’euros en estructures viàries d'aquí al 2020 i el suport indiscutible als Jocs del Mediterrani, que se celebraran a Tarragona al 2018.

ACORDS CONSELL DE MINISTRES D’AVUI

Pel que fa al Consell de Ministres d’avui, s’han aprovat els següents acords:

-A proposta del Ministeri de Foment, s’ha donat llum verda a la modificació dels estatuts del Consorci Urbanístic per al desenvolupament del Parc Empresarial d’Activitats Aeroespacials i de la Mobilitat de Viladecans. Passa a denominar-se Consorci Urbanístic per al desenvolupament dels sectors de Ca n’Alemany, Can Sabadell i Serral Llarg, del terme municipal de Viladecans.

-Així mateix, el Consell de Ministres ha pres coneixement de la declaració d’emergència en l’execució de dues actuacions per part del Departament de Territori i Sostenibilitat.

-A proposta del Ministeri de la Presidència i d’Administracions Territorials, s’aprova un acord que esmena una omissió en l’acord pel qual es modifiquen les taules retributives dels centres penitenciaris del departament de Justícia, aprovat el passat 29 de desembre. D’aquesta manera, queden inclosos a la taula corresponent els funcionaris dels grups A i B dels Serveis Penitenciaris.

INVERSIONS EN INFRAESTRUCTURES

Al marge dels acords derivats de l’aplicació del 155, el delegat del Govern ha destacat tres inversions dels primers dies de l’any 2018 que afecten els compromisos del Govern d’Espanya amb les infraestructures a Catalunya, com són l’adjudicació del contracte per a la redacció de l'Estudi Informatiu per a la integració de la línia R2 de Rodalies al seu pas per Montcada i Reixac; el reinici, dimecres, de les obres del projecte de la futura estació de La Sagrera o l’aprovació de més de 10 milions d'euros en un pla triennal de millora integral de les instal·lacions de seguretat de la xarxa ferroviària de Catalunya.

APORTACIÓ DE 3,8 MILIONS A L’1,5% CULTURAL

També ha posat en valor els 3,8 milions d'euros que el Govern d'Espanya destinarà, en el marc de l'1,5% cultural, a la rehabilitació estructural de l'Ermita de Santa Maria de Castellet, l'adequació de l'antic Palau de Justícia de Lleida per a la nova seu del museu d'Art de Lleida, el Museu Morera, la restauració del claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus i la restauració de l'església de la cartoixa d'Escaladei.