Enric Millo: “El full de ruta de la recuperació econòmica del Govern d’Espanya permetrà a Catalunya recobrar el vigor que li ha fet perdre els deliris secessionistes”

Enric Millo: “El full de ruta de la recuperació econòmica del Govern d’Espanya permetrà a Catalunya recobrar el vigor que li ha fet perdre els deliris secessionistes”

30/05/2018

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha exposat avui el “full de ruta efectiu i eficaç per als catalans” posat en marxa pel Govern d’Espanya per tal que Catalunya “recobri el vigor que li ha fet perdre els deliris secessionistes”. Ho ha fet en el transcurs d’un esmorzar-col·loqui organitzat pel Círculo Ecuestre, on ha pronunciat la conferència “Catalunya: estabilitat, cohesió i creixement”.

Un full de ruta, ha dit, “que ens ha portat de ser el malalt d’Europa a estar al capdavant de la recuperació de tota la Unió Europea, que ha fet del diàleg i de l’estabilitat política i econòmica l’eix de la nostra actuació i que ha sabut defensar, mitjançant el consens constitucional, la nostra democràcia, les nostres institucions i la nostra unitat”.

Enric Millo ha recordat que Catalunya ha estat i és un pol d’atracció d’inversions internacionals i, durant els últims anys, ha estat partícip i ha pogut beneficiar-se de la forta recuperació del nostre país. “El Govern d’Espanya és govern de tots els espanyols. És més, el full de ruta de la recuperació econòmica del Govern d’Espanya ha beneficiat especialment Catalunya”, ha emfatitzat.

Contrari a la “dictadura dels relats” -“una bona gestió no s’inventa”-, Millo ha subratllat que creu en el poder dels fets. Uns fets que ha enumerat: “En 2017 es van crear més de 600.000 llocs de treball, hem recuperat ja el 70% de l’ocupació destruïda durant la crisi i estem al capdavant d’Europa en creixement econòmic”. I el millor, ha assenyalat, està per arribar perquè “estem a prop d’assolir l’objectiu dels 20 milions d’espanyols treballant el 2020”.

No obstant, el delegat del Govern ha advertit dels “riscos” que amenacen la recuperació: “El risc de trencament del consens constitucional i el risc de tornar al camí de la inestabilitat política que vam patir a Espanya el 2016”. “El futur no està escrit, ni la consolidació de la recuperació econòmica, guanyada”, ha advertit, posant l’èmfasi en els perills de “la incertesa política i jurídica”. Per això, “el que ha passat a Catalunya amb el govern de la Generalitat, no ens ajuda des del punt de vista econòmic”.

Ha recordat, en aquest sentit, que “en aquests anys hem hagut de respondre al major desafiament que pot afrontar un país: l’atac a la nostra sobirania nacional, a la nostra democràcia, al nostre Estat de dret i a les bases consensuades de la nostra convivència, fixades a la Constitució i a l’Estatut”. El delegat del Govern ha afegit que “no només es va pretendre expulsar la Constitució i l’Estatut; es va pretendre expulsar més de la meitat dels catalans del poble de Catalunya”.

RESTAURAR L’ORDRE CONSTITUCIONAL I ESTATUTARI

Aquestes circumstàncies van obligar al Govern d’Espanya “a normalitzar la gestió política i administrativa de la Generalitat, aplicant l’article 155 de la Constitució” amb l’objectiu de “restaurar l’ordre constitucional i estatutari, defensar la neutralitat institucional i els interessos generals de tots els catalans, garantir el manteniment dels serveis públics essencials de la Generalitat i la recuperació econòmica, preservar els drets de tots els catalans i restablir les institucions autonòmiques dins de la legalitat, mitjançant la convocatòria d’eleccions”.

El més important de l’actuació del Govern d’Espanya, ha explicat, “és que ara tothom sap que la primera obligació de qualsevol persona i sobretot dels que tenen responsabilitats de govern és respectar la llei, i que qui no ho fa respon davant de la justícia”. El 155, ha assegurat, “ja no és només un article de la Constitució, és també un precedent i és un procediment que quedarà per al futur si fos necessari”.

Ha considerat Millo que “precisament perquè hem demostrat que sabem defensar la nostra democràcia, avui Espanya és un país més fort”, i ha afegit que “l’Executiu estarà vigilant i no acceptarem cap altre marc legal que no sigui el compliment de la legalitat”. Ara que Catalunya i el conjunt d’Espanya tornen a ser la locomotora d’Europa “no podem tornar a pagar la factura econòmica i la fractura social que ha suposat el procés”.

DIÀLEG SINCER, LLEIAL I LEGAL

Per evitar-ho, el delegat del Govern s’ha mostrat disposat “a parlar amb tothom”, a mantenir “un diàleg sincer, lleial i legal”. Precisament per poder mantenir aquest diàleg, ha demanat “un interlocutor vàlid”. “No es pot demanar diàleg quan s’està alimentant l’espiral del xoc, quan alguns s’instal·len permanentment en la política dels símbols, del frau de llei i, sobretot, quan només volen parlar sobre com destruir la sobirania nacional”.

Per això, Millo ha expressat la seva preocupació per l’actual situació política espanyola. Ha considerat que “el risc més gran que tenim els catalans particularment és que alguns aprofitin aquesta situació per fer saltar per l’aire el consens constitucional” i, en aquest punt, ha fet una crida a posar els interessos del país per davant dels interessos de partit, “a posar la governabilitat per davant de les enquestes”.

“Per la nostra part –ha conclòs- continuarem donant certeses i estabilitat, seguirem oferint diàleg en el marc de la llei, defensant el consens constitucional, donant seguretat jurídica i aplicant tot el pes de la nostra democràcia i de la nostra Constitució perquè sigui així”.