Felipe González i Miquel Roca debaten sobre la vigència i el futur de la Constitució

Acte amb motiu del 40 Aniversari de la Constitució Espanyola amb la participació de *Felioe González i Miquel Roca.

03/12/2018


La delegada del Govern a Catalunya celebra el 40 aniversari de la Constitució i assenyala que “la millor manera d'homenatjar-la és dialogar sobre ella”


L'expresident del Govern Felipe González i el ponent de la Carta Magna Miquel Roca han estat els protagonistes aquest dilluns de l'acte de commemoració del 40 aniversari de la Constitució Espanyola, organitzat per la Delegació del Govern a Catalunya sota el títol ‘La Constitució Espanyola de 1978: vigència i futur’. La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha presidit l'acte, que ha comptat amb la periodista Mònica Terribas com a moderadora del mateix.

Teresa Cunillera ha assenyalat que “la millor manera d'homenatjar la Constitució és dialogar sobre ella”, i ha destacat que es tracta d'una “font de diàleg. En el diàleg, la paraula i el pacte resideix la fortalesa de totes les comunitats i les seves institucions; sense paraula, sense diàleg i sense pacte les societats no avancen, i tendeixen a enquistar els seus problemes”.

“No és donant l'esquena al diàleg com es treballa en benefici de la ciutadania. Justament en el diàleg amb aquells que opinen diferent a un és on un mateix també surt enfortit”, ha afegit la delegada del Govern. També ha apuntat que la Constitució ha proporcionat “el període d'estabilitat i creixement més important de la nostra història moderna per al conjunt d'Espanya i, especialment, per a Catalunya i els catalans”.

Un debat sobre la Carta Magna

Felipe González i Miquel Roca han coincidit en la defensa del diàleg i del pacte com a eines per a l'enteniment polític, i també en la defensa de la Constitució Espanyola com a marc de convivència. Des d'aquest punt de partida, Felipe González s'ha definit com a reformista, “ni abolicionista ni immobilista” i ha citat com a exemples concrets de reformes necessàries la del Senat “que, en l'actualitat, no té cap funció de representació en un Estat descentralitzat”, les necessàries per afrontar la construcció europea i la digitalització de la societat.

Per a González, la crisi actual és una crisi de governança, comuna en les democràcies representatives que, entre unes altres, inclou una crisi territorial ¨que no es resol amb autodeterminació”. L'expresident del Govern s'ha mostrat preocupat davant un agreujament de la crisi institucional “una partidocracia forta no substitueix a unes institucions febles i estem perdent la institucionalitat”, ha dit. Felipe González ha conclòs amb un missatge de confiança en relació amb la situació de Catalunya: “espero que les tensions es recondueixin amb major enteniment i diàleg intracatalán i amb la resta del país”.

Miquel Roca ha començat la seva intervenció dient que “els problemes que avui existeixen no tenen causa en el text constitucional” i s'ha mostrat escèptic davant una reforma de la Constitució “perquè no hi ha coincidència en què ha de ser reformat ni tampoc voluntat d'apropar-se a l'altre”. Malgrat les dificultats, Roca ha insistit en la importància del pacte i del diàleg com a terreny comú i ha defensat el paper dels partits polítics “perquè l'Estat necessita organitzacions que cohesionin”.

El “pare” de la Constitució ha reclamat l'empara de la Constitució per buscar solucions respectant les regles del joc de la democràcia.

L'acte, que s'ha perllongat al voltant de dues hores, ha reunit a 300 persones, autoritats i representants de la societat catalana al Centre Nacional de Condicions de Treball.