Comença la campanya de vacunació internacional per viatjar segur aquest estiu

02/05/2019


El Centre de Vacunació Internacional de Barcelona de la Delegació del Govern recomana preparar amb temps suficient les vacances. El sistema de cita prèvia encara pot oferir consultes a una setmana vesteixi però es recomana no esperar al final de la campanya, a la fi d'agost, quan la demanda s'incrementa. El centre situat al carrer Bergara va atendre el passat any a un total de 7.498 persones, un 25% més que l'any anterior.


El Centre de Vacunació Internacional de Barcelona de la Delegació del Govern a Catalunya, situat al carrer Bergara, ha iniciat aquest mes de maig la campanya de vacunació internacional d'estiu destinada a oferir un servei integral d'atenció al viatger internacional de prevenció i seguretat respecte al risc de contagi de malalties pròpies dels països que es tingui previst visitar pròximament.

El Centre de Vacunació Internacional de Barcelona, que va atendre el passat any a un total de 7.498 persones (un 25% més que l'any anterior), recomana no esperar al final de la campanya (a finals d'agost) i que el viatger anticipi tant com sigui possible la petició de cita prèvia que, en aquests moments, encara pot oferir consultes a una setmana vista.

El servei integral d'atenció al viatger que s'ofereix al centre comença en la consulta del metge on s'avaluen les necessitats de vacunació de la persona interessada en funció de la destinació concreta del viatge.

En aquest sentit, segons les destinacions, existeixen vacunes ‘obligatòries’ i vacunes ‘recomanables’. Les ‘obligatòries’ són la vacuna de la febre groga, per a la part central d'Àfrica i l'Amazones, i la de la meningitis ACWY, obligatòria per als viatgers que es desplacen a Aràbia Saudita.

Les vacunes que es cataloguen com a ‘recomanables’ són les següents: febre tifoidea, hepatitis Ai B, diftèria-tètanus, ràbia, encefalitis japonesa i encefalitis centreeuropea, triple vírica, polio i còlera.

A diferència d'altres centres, el de la Delegació del Govern només cobra a l'usuari la taxa estatal pel cost de la vacuna que s'hagi de prendre, la qual cosa resulta més econòmic al viatger doncs l'assessorament mèdic i la  administració del tractament a càrrec de les infermeres és gratuïta.

D'altra banda, existeix la possibilitat d'administració de medicaments antipalúdics per enfrontar la malària, que no són bovines pròpiament aquestes, sinó una profilaxi enfront d'aquestes malalties.

Les persones que planegen viatges amb destinacions exòtiques, generalment a països tropicals, sol·liciten cita prèvia a través de la pàgina web (https://www.mptfp.gob.es/portal/delegaciones_gobierno/delegaciones/catalunya/mas-informacion-servicios/sanidad.html) disposada a aquest efecte pel Ministeri de Sanitat, podent triar el centre de vacunació on volen ser ateses. El dia i hora assenyalats, en cas d'optar per un centre de la Delegació del Govern, un metge de l'Àrea de Sanitat realitzarà la fitxa del viatger, amb la descripció de la destinació, el temps de permanència en el lloc i en funció d'aquests paràmetres les vacunes ‘obligatòries’ i ‘recomanables’.

El personal d'infermeria encarregat d'administrar la vacuna o vacunes realitza així mateix una labor d'informació al viatger, sobre què fer davant possibles efectes secundaris i quin ha de ser el contingut de la farmaciola del viatger, que ha d'incloure, entre altres recomanacions, analgésicos/antitérmicos, antidiarreicos, protectors solars i repel·lent de mosquits i insectes.

El personal d'infermeria també fa lliurament de la ‘Guia de consells i recomanacions sanitàries’, editada pel Ministeri de Sanitat amb el detall de la informació necessària per preparar i enfrontar un viatge internacional, de les característiques assenyalades.