La Delegació del Govern a Catalunya segueix informant i assessorant a alcaldes i representants de la zona afectada per l'incendi de la Ribera d’Ebre

15/07/2019


Els subdelegats del Govern a Tarragona i Lleida es reuneixen amb ells per traslladar-los el seu suport i desgranar les ajudes de l'Estat


La Delegació del Govern a Catalunya ha seguit aquest dilluns informant i assessorant als alcaldes i representants dels diferents sectors de la zona afectada per l'incendi de la Ribera d’Ebre. El contacte amb tots ells ha estat directe i des del primer moment. De fet, el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, i el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, van arribar a la zona poc després de declarar-se l'incendi i, des de llavors, han estat en contacte permanent amb els afectats. A més, el dissabte 6 de juliol va tenir lloc una reunió de totes les administracions amb agents territorials i institucionals en la qual va participar la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera. La delegada del Govern també s'ha dirigit per carta en dues ocasions a tots ells per mostrar-los el seu suport i informar-los de tots els mecanismes de l'Estat que tenen al seu abast.

Seguint aquest deixant de col·laboració, aquest dilluns s'han produït sengles reunions en les subdelegacions de Tarragona i Girona amb alcaldes i representants per seguir aprofundint en la informació i l'assessorament per part de la Delegació del Govern a Catalunya. A totes les reunions, també les d'aquest dilluns, han assistit la cap de l'Àrea de Protecció Civil de la Delegació del Govern a Catalunya, Carmen Raposo, i el cap de l'Àrea d'Agricultura de la Delegació del Govern a Catalunya, José Luís Guarga.

A les 9.30 hores, ha tingut lloc la primera de les reunions en la Subdelegació del Govern a Tarragona, presidida pel subdelegat, Joan Sabaté. A l'encontre han assistit els alcaldes de Flix, Palma d’Ebre, Vinebre i la Torre de l'Espanyol, a més del delegat territorial del Govern en Terres de l’Ebre, la directora dels serveis territorials de la Conselleria de Presidència en Terres de l’Ebre, el president de la Cambra de Comerç de Reus, el vice-rector de la Universitat Rovira i Virgili, el president de la Comunitat de Regants de la Palma d'Ebre i el coordinador de la Reserva Natural de Sebes.

A les 12.30 hores s'ha celebrat la segona de les reunions, aquesta vegada en la Subdelegació del Govern a Lleida i presidida pel subdelegat, José Crespín. A l'encontre han assistit els alcaldes de Maials, Llardecans, Bovera i Granadella, així com els presidents dels Consells Comarcals del Segrià i Els Garrigues, la Cambra de Comerç de Lleida, la Comunitat de Regants del Segrià Sud i la Generalitat.

Tant Joan Sabaté com José Crepsín han ofert el seu suport i l'assessorament dels tècnics de la Delegació del Govern, i han respost a les necessitats, dubtes i inquietuds d'alcaldes i representants de la zona. També els han informat de les principals línies d'ajuda de l'Estat de les quals disposen, que pivoten sobre tres ministeris: Interior, Hisenda i Agricultura.

Les ajudes del Ministeri del Ministeri d'Hisenda se centren en possibles bonificacions i les de l'Interior es dirigeixen a unitats familiars i corporacions locals, i es basen en els danys soferts. Aquestes últimes ajudes són d'immediata aplicació en l'àmbit del règim general establert en el Reial decret 307/2015, i poden ser sol·licitades pels afectats dins del mes següent a la data d'extinció de l'incendi davant la Delegació del Govern a Catalunya o les respectives Subdelegacions.

En relació al Ministeri d'Agricultura, existeix la possibilitat d'emprendre actuacions d'emergència a la zona afectada per l'incendi, si ben abans ha de sol·licitar-ho la Comunitat Autònoma afectada. En aquest sentit, el passat 4 de juliol, la directora general de Desenvolupament Rural del Ministeri d'Agricultura va enviar una carta a la directora general d’Ecosistemes Forestals de la Generalitat per traslladar el seu suport i recordar que “existeix la possibilitat d'actuació i execució de treballs per la nostra banda a través d'un procediment d'emergència destinat a pal·liar els danys causats per l'incendi”, afegint que, per a això, el titular de la Conselleria ha de sol·licitar-ho per carta al ministre, alguna cosa que a dia d'avui no s'ha fet, a diferència d'altres comunitats autònomes que van sofrir incendis en dates similars.

Tant Sabaté com Crespín han detallat que la declaració d'emergència podria començar a tramitar-se si la Generalitat ho sol·licita. Després de la declaració d'emergència podrien iniciar-se urgentment obres de restauració, actuant a les zones arboladas i les que major risc d'erosió presentin.

Sabaté i Crespín han reiterat la seva voluntat de seguir treballant al costat dels afectats i en coordinació amb la resta d'institucions per cercar solucions i respostes a les seves necessitats.