La delegada del Govern a Catalunya visita la rehabilitació de la Basílica Just i Pastor de Barcelona

17/07/2019


El Ministeri de Foment ha invertit prop de 900.000 euros a rehabilitar façanes, cobertes i finestrals. Està considerada l'església més antiga de Barcelona i té un gran valor patrimonial i històric


La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha visitat aquest dimecres la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona, la que està considerada com l'església més antiga de Barcelona i a la qual el Ministeri de Foment ha dedicat un dels seus programes de rehabilitació arquitectònica. A través de la Direcció general d'Arquitectura, Habitatge i Sòl, s'ha invertit prop de 900.000 euros en actuacions de restauració de façanes, cobertes laterals i finestrals d'aquesta església d'estil gòtic.

Concretament, el projecte ha consistit a restaurar la part superior de la façana principal, des de la terrassa fins al coronamiento, i tota la façana nord, a excepció del campanar. També s'han restaurat els finestrals i les vidrieres del nivell superior de la façana sud d'aquest edifici de gran valor patrimonial i històric.

A més, els treballs han inclòs la neteja i el sanejat dels paraments, així com la substitució i el suplement dels elements pétreos deteriorats; els tractaments de juntes i exfoliacions; l'eliminació d'elements metàl·lics i morters inadequats; el tractament biocida; la substitució de la cornisa gòtica desapareguda, i la reconstrucció de l'ampit. Així mateix, s'han ordenat i substituït els baixants, i s'ha fet una nova instal·lació elèctrica de la façana nord.

El pressupost de licitació del projecte de rehabilitació era d'1.137.908,11 euros, sent el pressupost d'adjudicació de 862.574,15 euros, aportats íntegrament pel Ministeri de Foment.

La redacció del projecte ha estat realitzada per l'Arzobispado de Barcelona i les obres es van iniciar el 6 de setembre de 2017. Les actuacions van finalitzar per complet el passat 1 de juliol i el Ministeri de Foment ha fet tres aportacions: 46.669,69 euros en 2017; 694.640 euros en 2018, i 121.270 euros en 2019.

Es remunta a l'època romana

La Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, nens màrtirs de Cómplutum durant la persecució de Diocleciano (305 dC), se situa en el cor de la ciutat romana, visigótica i medieval. L'actual edifici és del segle XIV i la seva construcció s'inscriu en el procés general de la renovació de les esglésies urbanes barcelonines de llavors, però els seus orígens són anteriors.

Les evidències històriques apunten que, a la fi del segle IV, una antiga edificació cultural romana (un sacellum) va ser cristianizada i es va convertir en una capella dedicada a la memòria dels dos nens màrtirs. Les obres es van iniciar en 1324, però la capçalera no es va beneir fins a l'any 1522. En 1559 es va construir la torre de l'esquerra de la façana, quedant inconclusa la torre de la dreta. La Basílica és de planta d'una sola nau amb capelles laterals entre contraforts i absis poligonal de tres cares, i integra una capella en cada extrem.