Teresa Cunillera reivindica la vigència de la Constitució “sense renunciar a construir ponts i plantejar reformes de consens”

04/12/2019


La Delegació del Govern a Catalunya commemora el 41 aniversari de la Constitució en un acte institucional a Barcelona amb prop de 200 representants socials i polítics. “La Constitució és la pàtria del diàleg. Dins de la llei, tot; fora, gens”, defensa la delegada del Govern a Catalunya.


La Delegació del Govern a Catalunya ha commemorat aquest dimecres el 41è aniversari de la Constitució espanyola amb un acte institucional a la seu del Banc d'Espanya a Barcelona al que han assistit prop de 200 representants socials i polítics.

Durant l'acte, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera ha reivindicat la vigència de la Constitució “sense renunciar a construir ponts i plantejar reformes de consens”. Teresa Cunillera ha reflexionat sobre la necessitat de defensar la llei i la Carta Magna amb l'objectiu de defensar la igualtat i els drets de la ciutadania: “Si volem protegir la nostra Constitució perquè segueixi sent una Constitució ‘de tots i per a tots’ no podem empetitir Espanya. No podem excloure a ningú d'aquest ‘tots’. Aquest ‘tots i per a tots’ també som les dones, els no catòlics, els bascos i els catalans. També els immigrants. Ningú pot pretendre fer una Espanya gran fent-la petita”.

La delegada del Govern a Catalunya ha defensat que “la millor defensa de la Constitució és demostrar la seva vigència i la seva utilitat” en la vida quotidiana de la ciutadania, tenint en compte que els seus articles estan pensats per garantir el benestar social i la igualtat. “Mentre la Constitució segueixi sent útil seguirem gaudint d'una Carta Magna vigent; escudant-nos en ella per evitar el debat polític o utilitzant-la partidistament, l'afeblim, la deslegitimem i la posem en perill”, ha alertat.

També ha considerat natural que, amb el pas del temps, hi hagi noves generacions que no se sentin vinculades directament amb la Constitució perquè no la van votar, però ha qualificat d'impensable que algú plantegi que la Declaració Universal dels Drets Humans no és vàlida perquè es va concebre fa set dècades. Ara bé, ha afegit que “passen els anys i prenem consciència dels nous reptes als quals hem d'adaptar-nos”, com la nova realitat política europea, la transició ecològica, els problemes que vindran de l'envelliment de la societat, la digitalització i les noves tecnologies. I s'ha mostrat esperançada a poder adaptar la Constitució a totes aquestes noves realitats. Per a això, ha apel·lat a l'esperit de “encontre entre espanyols que se senten diversos” que va permetre il·luminar l'actual Carta Magna. “Solament és possible trobar-se quan s'està disposat al diàleg, perquè quan dues persones es donen l'esquena, a cada pas que donen, estan més lluny”. En aquest sentit, Teresa Cunillera ha assenyalat que la Constitució espanyola “permet que tinguem una democràcia viva, en la qual podem anar ampliant drets civils i socials” perquè, ha afegit, “la Constitució és la pàtria del diàleg”.

Un poble generós que va aprovar una Constitució solidària

“Part de l'orgull de ser espanyol ve de servir a un poble solidari, obert i alegre, ve de ser un poble generós que va aprovar una Constitució solidària i en la qual cabem tots i totes”, ha precisat la delegada del Govern a Catalunya. Rebutjant frontalment la intolerància i les veritats absolutes, també ha assenyalat que els drets socials són “la clau de volta” de la Constitució. “Un ordenament jurídic socialment injust no és sostenible en el temps, perquè la desigualtat erosiona la convivència”, ha assegurat, reivindicant que Espanya és un Estat social democràtic i de dret de qualitat.

Durant el seu discurs, s'ha dirigit a els qui “aspiren legítimament a la independència” per dir-los que l'odi i la intolerància no caben en el joc democràtic”, com tampoc “retorçar les regles del joc”. “Els que per una aspiració legítima se salten les regles no formen part del debat democràtic. Dins de la llei, tot; fora, gens”, ha defensat, destacant la seva “aposta clara, la d'un diàleg polític democràtic en i des de la Constitució”.

Per tot això, ha demanat bandejar l'èpica per defensar la Constitució des de la raó: “Expliquem la seva vigència i la seva utilitat. Convencem als quals diuen que no els representa, que és antiga o que no és democràtica amb arguments, perquè el que senten no ho anem a poder canviar”, ha conclòs.

L'acte s'ha iniciat amb un minut de silenci en record a l'última víctima de violència masclista a Catalunya, una dona del Prat de Llobregat assassinada per la seva parella que ha deixat a tres fills orfes. Amb ella, el nombre de víctimes ascendeix a 9 a Catalunya i a 54 a Espanya en el que va d'any.