Hisenda ha pagat 3.488 milions d'euros a Catalunya en concepte de lliuraments a compte fins a febrer, un 6,87% més que en 2021

Hisenda ha pagat 3.488 milions d'euros a Catalunya en concepte de lliuraments a compte fins a febrer, un 6,87% més que en 2021

25/02/2022

  •  El Govern ha abonat avui el segon pagament corresponent a febrer
  • Les comunitats autònomes han rebut aquest mes 9.273 milions d'euros, 550 milions d'euros més que els percebuts al febrer de l'any passat
  • A més, el BOE ha publicat aquest dijous l'Ordre Ministerial que determina el pagament de 3.067 milions a les CCAA per l'IVA que van deixar de percebre en 2017

Barcelona, 25 de febrer de 2022.- El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha ingressat un total de 3.488,64 milions d'euros en concepte d'entrega a compte a Catalunya durant els mesos de gener i febrer de 2022, enfront dels 3.264,33  milions d'euros del mateix període de 2021, la qual cosa suposa un increment del 6,87%.

En total, les comunitats i ciutats autònomes han percebut en aquest 2022 uns ingressos totals de 18.546 milions d'euros, xifra que supera en més d'1.100 milions d'euros els ingressos registrats en el mateix període de 2021. Aquestes xifres suposen un increment de més del 6,3% en entrega a compte.

El pagament de les lliura a a compte s'efectua mensualment, a través de dos ingressos a les comunitats autònomes de règim comú i ciutats autònomes de Ceuta i Melilla: un al principi del mes i un altre al final.

D'aquesta manera, el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública dona compliment al sistema de finançament autonòmic, que opera mitjançant unes entregues a compte dels recursos tributaris, que s'estima s'ingressaran al llarg de l'exercici en concepte d'IRPF (la tarifa autonòmica) i els percentatges que marca la llei que els correspon de l'IVA i Impostos Especials i que l'Estat central avança.

A aquestes xifres, fruit de l'estimació d'ingressos fiscals en funció de les previsions econòmiques incloses als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2022, se sumen les lliura a compte del Fons de Suficiència Global i de la transferència del Fons de Garantia de Serveis Públics Fonamentals.

La millora de les lliura a compte que contemplen els PGE d'aquest any dona mostra del compromís del Govern amb tots els territoris, amb l'objectiu que puguin prestar amb una qualitat excel·lent els serveis públics de l'Estat del Benestar que es troben en l'àmbit de les seves competències.

En total, en 2022, les comunitats autònomes de règim comú i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla ingressaran 111.276 milions en concepte d'entrega a compte, sent aquesta xifra la més alta de la sèrie històrica.

Ordre SII IVA

En línia amb el compromís del Govern de protegir els recursos de les Administracions Autonòmiques, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dijous una Ordre de la ministra d'Hisenda i Funció Pública per la qual es determina la quantitat que percebran les comunitats autònomes com a compensació per la mensualitat de l'IVA que van deixar de rebre en 2017, com a conseqüència de la implantació del Subministrament Immediat d'Informació (SII), aprovat pel Govern de Mariano Rajoy.

Aquesta compensació es farà efectiva el 31 de març i beneficiarà a les 15 comunitats autònomes de règim comú i a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

En concret, s'estableix l'import de la compensació en concepte del SII IVA, així com una compensació addicional, per una quantia equivalent als interessos legals; de manera que les administracions autonòmiques rebran 3.067 milions d'euros.

Aquesta Ordre s'uneix a la publicada en el BOE el passat 9 de febrer relativa a la compensació destinada a les entitats locals afectades per la citada reforma normativa. En concret, els ajuntaments i diputacions rebran 496,6 milions d'euros, també l'últim dia de març.

L'Ordre explica el procediment seguit perquè es faci efectiva la transferència en cada comunitat i ciutat, i explica el càlcul de l'import de cada compensació. A més, detalla l'aplicació pressupostària des de la qual s'efectuaran les transferències, el caràcter no condicionat d'aquestes transferències, de manera que poden destinar-se a qualsevol finalitat, i la data en la qual es pagaran, el 31 de març de 2022.

Aquesta norma compleix l'establert en els PGE de 2022, on es consigna una partida pressupostària específica per a aquesta circumstància.

Cerca d'una solució

El problema generat en la recaptació de l'IVA de 2017 per l'anterior Govern en aplicar el SII va provocar efectes en la liquidació de la participació de les comunitats i ciutats autònomes en els tributs de l'Estat de 2017, que es va dur a terme en 2019 i els va suposar la percepció d'un import menor de recursos dels quals els haurien correspost.

En el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del 28 de juliol de 2021, la ministra d'Hisenda i Funció Pública va anunciar a les Comunitats l'adopció d'una mesura per solucionar definitivament l'impacte ocasionat per la decisió de l'Executiu del PP de retardar l'ingrés d'una mensualitat d'IVA en 2017, amb la inclusió d'una partida pressupostària en els PGE para 2022 que permetés solucionar el perjudici econòmic que va suposar per als ens autonòmics.

Recursos extraordinaris

A més dels recursos ordinaris procedents de les entregues  a compte, el Govern distribuirà aquest any, tal com recullen els Pressupostos Generals de l'Estat per 2022, altres 7.000 milions d'euros extraordinaris. Amb aquesta xifra es realitzarà, d'una banda, la compensació anteriorment referida a l'engegada del SII IVA per part de l'Executiu de Mariano Rajoy.

D'altra banda, Hisenda també cobrirà la pèrdua de recursos provocada per la liquidació negativa de 2020. Durant aquest any, el de l'esclat de la pandèmia, el Govern va calcular les entregues a compte sense l'impacte econòmic de la crisi sanitària i aquest exercici, en el qual s'ha de practicar la seva liquidació, Hisenda ha decidit absorbir el seu resultat negatiu per a les Comunitats via Pressuposats Generals de l'Estat.

L'Executiu, en els últims anys, ha adoptat més mesurades de finançament extraordinari a les Comunitats Autònomes, com els 7.000 milions d'euros que es van distribuir entre els territoris perquè gestionessin ajudes directes a les empreses i als autònoms, els 13.486 milions d'euros addicionals que es van distribuir l'any 2021 o el fons de 16.000 milions no reemborsable que es va dissenyar l'any 2020.

En total, entre 2019 i 2022, les Comunitats Autònomes hauran disposat de 490.000 milions d'euros, un 36% més que en els quatre anys anteriors.

Fons europeus

En coherència amb la filosofia del Govern de desenvolupar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) amb *cogobernanza i amb la participació de totes les Administracions Públiques, existeix un diàleg constant entre els diferents ministeris i les comunitats autònomes i les entitats locals a través de les Conferències Sectorials. En aquestes reunions s'estan acordant els criteris de repartiment i les quantitats a transferir a cada ens territorial.

Pel que fa a les comunitats autònomes, se'ls ha assignat un total d'11.247 milions d'euros, que destinaran a inversions en línia amb el PRTR, com a actuacions cap a la transformació digital de l'economia, la transició verda, la ciència i la innovació, el reforç del capital humà i les polítiques d'ocupació, així com la protecció social i la potenciació de l'economia de les cures.

Nota: NOTA_DE_PREMSA_LLIURES_COMPTE_CATALUNYA.pdf