El Govern aprova distribuir 26,3 milions d'euros a Catalunya per a finançar projectes d'eficiència energètica d'empreses turístiques

El Govern aprova distribuir 26,3 milions d'euros a Catalunya per a finançar projectes d'eficiència energètica d'empreses turístiques

15/03/2022

  • La inversió permetrà finançar projectes d'eficiència energètica en fins a 407 establiments turístics de l'àmbit territorial de Catalunya, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
  •  “Amb aquestes inversions, el Govern pretén incrementar la competitivitat de les nostres empreses turístiques a través de projectes d'eficiència energètica i economia circular”, ha subratllat Reyes Maroto

15 de març de 2022.- El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, ha aprovat la distribució de 26.320.460 euros a Catalunya per al finançament de projectes d'eficiència energètica i economia circular en empreses turístiques, en el marc del component 14 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

“Amb aquestes inversions, el Govern pretén incrementar la competitivitat de les nostres empreses turístiques mitjançant el desenvolupament de projectes d'eficiència energètica i economia circular, que contribueixen a reduir els costos energètics i la petjada de carboni”, ha subratllat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

El Pla de Recuperació preveu per aquest 2022 una inversió total de 170 milions d'euros, que permetran finançar projectes d'eficiència energètica en un total de 2.627 establiments en tota Espanya; 407 en l'àmbit territorial de Catalunya.

Així mateix, Maroto ha apuntat que les empreses turístiques “també podran finançar projectes sostenibles a través del Fons Financer de l'Estat per a la Competitivitat Turística (FOCIT)”, que compta amb una dotació de 570 milions d'euros.

El criteri objectiu de repartiment territorial proposat és la mitjana anual ponderada del nombre d'habitacions benvolgudes i d'establiments oberts mensualment en cada comunitat o ciutat autònoma, corresponents a les quatre categories d'establiments (hotels, càmpings, allotjaments turístics, i allotjaments de turisme rural), que figuren en l'Enquesta d'Ocupació Hotelera de 2019, última disponible abans de la pandèmia.

Millora de l'eficiència energètica d'establiments

Les comunitats autònomes són les beneficiàries d'aquest repartiment i hauran d'assignar als destinataris últims el pressupost que els correspongui a través de les convocatòries de subvencions que efectuïn als seus respectius territoris. Aquests destinataris finals seran les empreses d'allotjament turístic definides en l'acord de la Conferència Sectorial: persones físiques o jurídiques propietàries d'edificis existents destinats a allotjament turístic, o bé empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d'aquest tipus d'edificis.

Les actuacions subvencionables hauran de dedicar-se a la millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica, l'ús d'energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, refrigeració, climatització i aigua calenta sanitària, i la millora de les instal·lacions d'il·luminació.

Les actuacions hauran d'aconseguir i justificar una reducció del consum d'energia primària no renovable del 30% pel que fa a la situació de partida.

El termini d'execució de les actuacions subvencionables serà fins al 31 de desembre de 2024, tret que amb anterioritat s'hagués esgotat el pressupost disponible.