El Govern impulsa inversions turístiques a Catalunya per 80 milions d'euros

El Govern impulsa inversions turístiques a Catalunya per 80 milions d'euros

05/04/2022

  • Fernando Valdés “Els fons europeus suposen una oportunitat d'or per a un model de turisme en harmonia amb el resident”

Barcelona 5 d'abril de 2022.- El Govern d'Espanya impulsa des de l'any 2020 inversions per a la millora de les destinacions turístiques de Catalunya que aconsegueixen els 80 milions d'euros, una xifra que augmentarà aquest any amb noves convocatòries dels fons de recuperació europeus, segons ha anunciat el secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, en una visita a Barcelona per participar en el saló de l'hostaleria Hostelco i entrevistar-se amb representants del sector.

“Els fons europeus són una oportunitat d'or per avançar en un model de turisme que estigui en harmonia amb el resident, que guanya les nostres destinacions més habitables. És hora que la població local percebi que les inversions en turisme redunden també en el seu benefici, no només perquè generen creixement i ocupació, sinó també perquè milloren la ciutat en la qual viuen i els seus serveis”, ha valorat el secretari d'Estat durant la seva visita a Hostelco, on ha inaugurat les jornades de l'auditori Temps real Sorra al costat del president de la Confederació Espanyola d'Allotjaments Turístics (CEHAT) i el secretari general de l'Institut Tecnològic Hoteler, Ramón *Estalella.

Catalunya ha captat fins avui finançament procedent en la seva gran majoria dels programes de Planes de Sostenibilitat Turística en Destinació del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. La ciutat de Tarragona i el Camí Ignacià de Manresa es beneficien també d'iniciatives engegades pel departament per a la rehabilitació de patrimoni històric.

Per aquest 2022, Catalunya podrà presentar nous projectes al programa de Planes de Sostenibilitat finançat amb els fons europeus per un import màxim de 75 milions d'euros.

Ajudes a l'eficiència energètica de les empreses

“Els fons europeus també han d'arribar de manera directa a les empreses. Per això/Per això, hem acordat transferir 26 milions d'euros a la Generalitat de Catalunya perquè en els propers sis mesos convoqui ajudes dirigides al fet que els establiments d'allotjament turístic millorin la seva eficiència energètica. Amb aquest pressupost podrem aconseguir que més de 400 allotjaments (ja siguin hotels, càmpings, apartaments turístics o cases rurals) redueixin fins a en un 30% el seu consum d'energia no renovable, contribuint amb això a la reducció d'emissions contaminants”, ha informat el secretari d'Estat.

Recuperació del turisme

Fernando Valdés també ha comentat les dades de recuperació turística relatius a Catalunya. Així, ha recordat que en el que portem d'any Catalunya se situa com la segona comunitat per nombre de turistes internacionals i despesa, amb 1,1 milions de visitants internacionals i una despesa superior als 1.000 milions, xifres que només supera Canàries.

Per tota Catalunya, les reserves de vols per a Setmana Santa estan ja al 71% dels nivells de 2019, segons les dades presentades pel Ministeri i l'empresa Forward Keys la setmana passada.

Després de la seva participació en Hostelco, el secretari d'Estat ha mantingut un encontre en la Delegació del Govern amb representants del sector turístic català per escoltar les seves inquietuds i compartir amb ells informació sobre les convocatòries de fons europeus d'aquest any. Fernando Valdés ha estat acompanyat de la delegada del Govern a Catalunya, María Eugenia Gay, i de la directora de Turisme de la Generalitat, Marta Doménech. Aquest dimecres, Valdés es desplaçarà a la comarca de l'Anoia (Barcelona) i a Salou (Tarragona) per conèixer alguns dels plans turístics que s'estan finançant ja amb els fons Next Generation EU.