Delegació del Govern i Ajuntament de Ciutadella preparen el dispositiu de les festes de Sant Joan

Palmer, al centre, durant la junta de seguretat

20/02/2015

La delegada Teresa Palmer ha presidit avui al costat de l'alcalde Ramón Sampol la Junta Local de Seguretat / Les mesures preventives i de control de l'ordre públic establertes per la Nacional i Guàrdia Civil a les festes de 2014 “van ser positives” / El CNP està estudiant la possibilitat de reforçar l'UPR que desplaça des de Mallorca per evitar i controlar atacs com el sofert per dos agents en És Pla


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha presidit aquest matí al costat de l'alcalde de Ciutadella, Ramón Sampol, la Junta Local de Seguretat del municipi menorquí en una reunió en la qual també han participat els responsables locals i autonòmics de la Guàrdia Civil, Policia Nacional, comandaments de la Policia Local i on s'ha analitzat la seguretat de les Festes de Sant Joan de 2014 i iniciat la preparació del dispositiu de cara a les festes d'aquest any.

Palmer ha recordat que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat van realitzar en 2014 “un major desplegament policial durant les festes de Sant Joan, no quan nombre d'agents desplaçats, pràcticament idèntic al de 2013, sinó quant a permanència del dispositiu, ja que aquest es va estendre pràcticament durant una setmana, cobrint no només els dies festius sinó també els previs a les festes”.

En 2014 les actuacions del CNP van donar lloc a 7 detencions de diversa índole, 96 identificacions, 8 actes de confiscació de substàncies estupefaents i 16 auxilis humanitaris. Els dies 23 i 24 de juny de l'any passat, durant els actes principals de les festes, va haver-hi fins a 29 policies nacionals desenganxats per Ciutadella, inclosos els membres d'una UPR. La Policia Nacional està estudiant la possibilitat de reforçar la UPR que desplaça des de Mallorca per evitar i controlar atacs com el sofert per dos agents en És Pla, que van haver de ser hospitalitzats després d'agredits per un grup incontrolat d'individus.

Per part de la Guàrdia Civil va destacar la presència del Servei Marítim Provincial, que va completar el desplegament terrestre i el destacament de Tràfic en els accessos a la ciutat. A més dels GEAS, Servei Cinològic (gossos) i PAFITE (Patrulla Fiscal).
La delegada del Govern ha recordat que “malgrat el lamentable accident ocorregut durant la celebració del Jocs donis Pla que li va costar la vida a una dona després de ser atropellada per un dels cavalls participants, les mesures preventives de seguretat, encaminades principalment a controlar l'ordre públic davant una massificació tan important com la qual es produeix a Ciutadella, van ser positives”.


Desplegament "similar" al de 2014

Per tant, de cara a aquest 2015, “plantejarem un dispositiu similar al de l'any passat que posi especial èmfasi en l'arribada d'embarcacions des de Mallorca i Barcelona, control efectuat per la Guàrdia Civil; i de seguretat i prevenció per part de la Policia Nacional a la zona centro, casc antic i port, on es produeixen les massificacions”.

A més, la coordinació de la Guàrdia Civil i Policia Nacional amb la Policia Local “serà màxima, com fins ara” per garantir la seguretat durant les festes que multipliquen la població de la ciutat, ha afegit Palmer.

Finalment, l'Ajuntament de Ciutadella està finalitzant l'esborrany del Pla d'Autoprotecció de les Festes de Sant Joan, que lliurarà als responsables de Policia Nacional i Guàrdia Civil perquè avaluïn tot el que pugui afectar a la seguretat ciutadana.

Mancant 4 mesos per a les festes, la delegada del Govern vol fer una crida pública “de sentit comú, de seny i prudència, ja que alguns dels actes festius acumulen molta gent en espais reduïts i tancats en els quals participen cavalls que galopen entre la gent, la qual cosa evidentment comporta cert perill si no es compleixen les mesures de precaució bàsiques” que cada any divulga l'Ajuntament de Ciutadella.