Palmer destaca la “col·laboració, el treball en equip”, entre els funcionaris de presons i els agents de la Policia Nacional

*Palmer lliura la medalla al fill del policia ferit

24/09/2015

La delegada del Govern ha presidit avui la Festivitat de La nostra Senyora de la Mercè acompanyada del director del centre, Gustavo Villas / Els policies agredits per un intern en una visita hospitalària han rebut la Medalla de Plata d'Institucions Penitenciàries


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha presidit avui al costat del director del Centre Penitenciari de Mallorca, Gustavo Villas, l'acte oficial de la Festivitat de La nostra Senyora de la Mercè 2015. Palmer ha reconegut la labor de “tots els funcionaris de presons que, amb el vostre esforç diari, aconseguiu que un treball tan dur i difícil com aquest es desenvolupi en silenci, sense estridències i amb escrupolosa dedicació, en benefici dels 1.300 interns que avui compleixen les seves penes amb l'objectiu que el dia de matí puguin ser reinserits en la nostra societat”.

Aquest any la celebració ha estat marcada per la concessió de la Medalla de Plata al Mèrit Social Penitenciari als dos agents de policia que fa un mes van ser agredits per un reclús que va intentar escapolir-se durant una visita a l'Hospital de Son Espases. Per aquest motiu, la delegada del Govern ha volgut estendre aquest 2015 el reconeixement “a la imprescindible tasca que duen a terme els agents de la Policia Nacional en el seu paper de suport extern als funcionaris que treballeu en aquest centre”, concretament a José Mota Barea i Francisco Durbay Cortés, que “van avortar amb la seva valenta actuació un intent de fugida del centre hospitalari”.

L'agent Durbay i el fill de l'agent Mota han recollit sengles medalles i Palmer ha expressat el seu desig que José, “la valentia del qual li va costar ser copejat i acabar en la UCI”, “surti ràpid i torni amb els seus familiars i amb tots nosaltres”.

En aquest sentit, la delegada del Govern ha destacat “el treball en equip i la col·laboració entre funcionaris, en aquest cas tant els de Institucions Penitenciàries que aquí desenvolupeu la vostra labor com la dels agents de la Policia Nacional que vetllen per la seguretat dels interns en els diversos trasllats fora d'aquestes dependències. La coordinació i la col·laboració són essencials perquè la difícil tasca que teniu encomanada sigui òptima i redueixi al mínim els problemes que puguin sorgir”.


Aposta educativa

Així mateix, Palmer ha tornat a reconèixer el treball que des del Centre Penitenciari de Mallorca es dedica a el “ensenyament com a base de la futura reinserció dels interns. Aquest segueix sent el centre amb més professorat i més alumnes matriculats en ensenyaments inicials i Secundària”. En concret, més de 600 alumnes -d'una població reclusa d'1.300- estan cursant aquests estudis, és a dir, “gairebé el 50% dels interns”.

A més, altres 28 cursen estudis universitaris de la UNED i 300 interns han assistit als cursos de formació i inserció laboral en l'últim any. “Tot ells, en suma, s'estan formant a la recerca d'un futur millor quan surtin d'aquí, fent realitat l'objectiu últim del sistema penitenciari espanyol”, ha afirmat la delegada.

Finalment, Palmer ha assenyalat que “avui, en la meva quarta visita com a delegada del Govern, la satisfacció que em produeix enaltir la labor no ha fet sinó reafirmar-se en el reconeixement d'una dedicació i un treball consagrat a unes persones que amb l'ajuda de tots esperen una segona oportunitat”.

Al costat de la delegada, l'acte de la Festivitat de la Mercè ha comptat amb la presència del comandant general d'Illes Balears, Fernando Aznar; el president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes, Antonio Terrasa; el cap superior de la Policia Nacional, Antonio Jarabo; i el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Antonio Orantos, entre d'altres.

El Centre Penitenciari de Mallorca ha lliurat plaques commemoratives i esments honorífics a diversos funcionaris, entre ells els que han complert 25 anys de dedicació laboral a la presó de Palma.