Palmer, a la Guàrdia Civil: “Actueu com a vertebrador d'Espanya, un país que us deu gran part del seu alt nivell de benestar”

Palmer, durant la seva intervenció en el Pilar

10/10/2015

La delegada del Govern en Illes Balears ha copresidit avui a la Comandància de Palma la Festivitat de la Verge del Pilar, al costat de la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el coronel cap de la Guàrdia Civil en Illes Balears, Jaume Barceló / Ha destacat els valors dels guàrdies civils, “que para molts manquen de sentit o es consideren antiquats, però que estan ben presents en el vostre quefer diari”


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha copresidido aquest matí la celebració de la Festivitat de la Verge del Pilar, patrona de la Guàrdia Civil, al costat de la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el coronel cap de la Benemérita a les Illes, Jaume Barceló, un acte celebrat aquest 2015 en la Comandància de Palma al que han acudit alts comandaments dels diferents cossos, autoritats polítiques, militars i civils, i familiars dels agents.

Després de la imposició de condecoracions, la delegada del Govern ha destacat a l'inici del seu discurs els valors que distingeixen als guàrdies civils, “que para molts manquen de sentit o es consideren antiquats, però que estan ben presents en el vostre quefer diari”, i ha recuperat les paraules amb les quals conclogués el seu primer acte del Pilar, en 2012: “Sou una referència en l'abatiment i el desencantament, un exemple que dóna esperança a tot espanyol que s'honri de ser-ho. Avui, en la meva quarta festivitat no faig sinó confirmar l'enorme honor que suposa pel meu representar-vos”.

Palmer ha recordat els moments viscuts durant l'últim any amb les diferents unitats de la Guàrdia Civil, com al Parc Nacional de Cabrera, “que vaig visitar al maig i on combateu de forma global el tràfic de drogues, la immigració il·legal, la pesca il·legal o la protecció del Patrimoni Històric”; amb el GREIM, el reconegut grup de rescats de muntanya, “amb el qual vaig compartir una magnífica jornada on pot comprovar in situ el vostre lliurament, com us desemboliqueu per on els altres no podem, a la recerca de les persones que per accident o imprudència, veuen les seves vides en perill”; o l'EMUME, l'Equip de la Dona i el Menor “que té a la seva mà la difícil tasca de combatre una de les principals xacres de la nostra societat, com és la violència de gènere, i la no menys complicada labor de protegir als menors davant qualsevol tipus d'agressió que puguin sofrir”.

Respecte a l'EMUME, la delegada ha volgut “agrair, avui davant tots, el seu incansable treball en la cerca de Malén Ortiz, desapareguda fa avui gairebé dos anys i que segueix sent una prioritat per a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i per a la Delegació del Govern que represento”.


Nou model turístic en Magaluf

Teresa Palmer ha reconegut el “treball incansable” que realitza la Benemérita i “que obté els seus fruits, que ens permet millorar la nostra qualitat de vida i la dels milions de turistes que ens visiten. La vostra tenacitat permet doblegar molins de vent, com aquest anomenat Magaluf”, on la “crisi provocada per la barreja d'alcohol, sexe i xarxes socials de fa un any, que semblava ingovernable”, ha donat pas “al reconeixement, no només per part dels vostres comandaments amb les xifres a la mà, sinó per part del propi sector empresarial que viu el dia a dia en directe” i que “assenyala que ‘alguna cosa està canviant’ i parlen fins i tot d'un ‘gir radical’ de la situació. I en aquest canvi cap a un nou model turístic iniciat aquest 2015, vosaltres teniu una gran part de responsabilitat”.

La delegada ha afirmat que la Guàrdia Civil treballa sense descans contra el narcotràfic, contra els robatoris violents… “en definitiva, contra tots aquells delictes que tant dany han fet a la nostra imatge. I ho feu braç a braç amb la Policia Local, tant a Calvià, on els operatius reeixits han estat constants, com en qualsevol altre municipi”.

També ha fet especial recalcament en la seva participació en les Patrulles Mixtes Internacionals “que tan bona imatge proporcionen als nostres enclavaments turístics”. En aquest punt ha tingut un esment especial a la incorporació dels policies britànics, “que aquest estiu s'han unit als alemanys, italians i francesos”, l'arribada dels quals “va ser molt complexa, però ho aconseguim gràcies a la decidida aposta de l'Adreça de la Guàrdia Civil i a la Secretària d'Estat de Seguretat”. Els bobbies en Magaluf i Sant Antoni de Portmany van provocar “una revolada mediàtica desproporcionada. Però, més enllà d'aquest, i després de les crítiques rebudes per la seva curta estada o pels seus horaris de treball, la veritat és que la seva participació en aquestes patrulles ha resultat tot un èxit per als seus compatriotes i, policialment, ha estat altament profitosa, com demostra la recent detenció d'un individu reclamat per la Justícia britànica per un delicte d'homicidi”.


Lliurament i perseverança

Per finalitzar, la delegada del Govern ha assenyalat que “amb el vostre lliurament, professionalitat i astúcia” en els últims mesos heu dut a terme amb èxit operacions de gran envergadura, especialment contra el narcotràfic, “eliminant nombrosos punts de ‘sovintejo’ dels carrers de les illes”. La “perseverança” de la Guàrdia Civil s'exemplifica en casos com la recent detenció, 18 anys després, “l'assassí d'Eva Blanco, ocorregut en 1997 en la localitat madrilenya d'Algete”, ha afegit Palmer.

Ha afegit que la Guàrdia Civil porta 171 anys “al peu del canó, darrere de la seguretat d'aquest país, actuant a més com a vertebrador d'Espanya, un país que us deu gran part del seu alt nivell de benestar. Una Espanya per la qual us deixeu la pell i una mica més, fins i tot vostres pròpies vides”.

Palmer ha recordat la “baixa insubstituïble” que el Cos ha sofert aquest 2015 a Balears, “el vostre company de Tràfic José María de l'Olmo Gago, que ens deixava el passat 2 de juliol en un desgraciat accident mentre exercia la seva responsabilitat. El seu emotiu comiat, el respatller de tots vosaltres és alguna cosa que deixa petjada, que no s'oblida, encara que la seva absència sigui irreparable. El meu més humil respecte i admiració per tot això”, ha conclòs Palmer, abans de donar “l'enhorabona més sincera a tots els condecorats en el dia d'avui, i especialment als guàrdies civils esmentats per la seva retirada del Cos”.