El Govern central ha implantat 193 de les 222 mesures previstes en la Reforma de l'Administració (CORA), la qual cosa ha suposat un estalvi de 30.495 milions de € para el conjunt de les AAPP

20/04/2016

Els alts càrrecs de l'Administració General de l'Estat a Balears van assistir ahir a una nova jornada sobre el treball de la Comissió per a la Reforma de l'Administració


L'assessor de l'Oficina d'Execució de la Comissió per a la Reforma de l'Administració (coneguda com CORA), Fernando de Pablo Martín, va reunir ahir a Palma als principals directors i caps de la diferents àrees que componen l'Administració General de l'Estat (AGE) en Illes Balears en una nova jornada de treball de la Reforma de les Administracions Públiques i Portal de Transparència. Presentat pel secretari general de la Delegació del Govern a les Illes, Evelio Antich, l'acte celebrat a la seu de l'Adreça Provincial de la Tresoreria General de la Seguretat Social a Palma va comptar amb la presència de mig centenar d'alts càrrecs de l'AGE.

De Pablo Martín va explicar als presents que fins a febrer de 2016 (data de l'últim Informe de Progrés de CORA presentat al Consell de Ministres), de les 222 mesures de l'Informe del CORA s'havien ultimat 193, la qual cosa suposa un 87% del total. Així mateix, l'estalvi total generat per al conjunt de les Administracions Públiques derivat de les mesures CORA ha estat de 30.495.442.493€, mentre que els estalvis computats per als ciutadans i les empreses s'eleva a 3.442.133.235 €.

Una part important de les mesures és aplicable o afecta a les CCAA, per la qual cosa la seva participació en el procés de reforma ha estat crucial, amb un grau d'acceptació elevat per part d'aquestes. Així, computant les mesures a les quals s'han adherit amb caràcter voluntari, a través de la signatura de convenis o protocols, o s'han implantat com a conseqüència de l'aprovació de normativa bàsica, el resultat és el següent: en 12 de les 17 CCAA el grau d'acceptació supera el 90% de les mesures que els afecten, en 8 de les quals el percentatge sobrepassa el 95%; 2 comunitats superen el 85 % i les 3 restants es troben entre un 50 i un 65%.


Reestructuració administrativa, empresarial i fundacional

S'ha produït una important reestructuració del sector públic administratiu, empresarial i fundacional, amb el que actualment existeixen un total de 2.348 ens públics menys, en termes nets, en el conjunt de les Administracions Públiques (s'han fusionat o suprimit 115 en l'Estat, 797 en les CCAA i 1.436 en les Corporacions Locals).

En l'àmbit de l'Administració digital, s'ha fet un significatiu esforç per apropar l'Administració als ciutadans, eliminar càrregues i traves burocràtiques, així com afavorir la transparència de les Administracions públiques. En aquest sentit destaquen els 23 portals informatius i plataformes de l'Administració General de l'Estat relacionats amb les mesures CORA, com el Portal de la Transparència, el Portal Únic d'Ocupació, el Portal La teva Seguretat Social o el Portal d'Inscripció de Naixements des dels hospitals, entre uns altres.