La Policia Nacional deté a Palma a 5 persones per pertinença a grup criminal, delicte contra els drets dels treballadors, falsedat documental, insolvències punibles i contra la integritat moral

05/08/2016

La Policia Nacional ha portat a terme una recerca iniciada en el mes de maig a resultes de la qual han estat detingudes diverses persones, gairebé totes d'una mateixa família i una altra investigada (no detinguda).

La recerca va ser iniciada a instàncies d'un treballador mitjançant denúncia formulada contra l'administració d'una empresa de bugaderia. La denúncia versava sobre delictes contra els drets dels treballadors. L'empresa denunciada, situada al Polígon Són Castelló, tenia una plantilla de treballadors composta tant per espanyols com per estrangers.

Els policies van poder comprovar que els denunciats havien anat creant un complex entramat empresarial. La inicialment denunciada tenia un altíssim nivell de contractació de treballadors, majoritàriament estrangers i en situacions econòmiques bastant precàries, aquests treballadors extra-comunitaris seguien la seva labor fins a altes hores de la matinada, a part de les vuit hores que li corresponien per contracte.

Com en la majoria de les recerques realitzades per la UCRIF i lligades a l'explotació laboral els 'marcadors' inicials eren els mateixos: tracte dispensat cap a empleats despectiu i agressiu; els treballadors fan més hores de l'estipulat en el contracte, arribant fins i tot a no descansar el dia que els correspon; realització d'hores extres obligatòries quan anés necessari, sense compensació alguna; vulneració conveni.

En aquest cas s'accentuaven les presumptes irregularitats o problemes afegits en ser un centre de treball en condicions de risc per la maquinaria usada, productes tòxics, etc. no rebent aquests formació ni material algun relatiu a salvaguardar la seva seguretat laboral, segons manifestaven. Per tot això els treballadors acabaven marxant-se, la qual cosa provocava molt moviment de treballadors.

Un altre i principal motiu que van trobar els investigadors per a aquest continu moviment de treballadors és el fet que no cobraven per la seva activitat laboral. En dos mesos havien passat per l'última empresa prop de 50 empleats. Els investigadors van constatar posteriorment que els ara detinguts havien de més de 150.000 euros als treballadors .

Amb el preceptiu manament d'entrada es va practicar el corresponent registre domiciliari on van ser confiscats 15.000 euros en efectiu i 4.400 francs suïssos així com molt important documentació. En l'actuació policial es va efectuar també la intervenció de 5 vehicles, varis d'ells d'alta gamma.

La presumpta activitat delictiva s'efectuava malgrat tenir l'empresa una important cartera de clients, més de 20 hotels. La mà d'obra era fàcil d'aconseguir, treballadors en situació precària i sense qualificació en molts casos als quals no es pagava i que quan deixaven d'acudir es reposaven immediatament, molts d'ells extracomunitaris.

Uns altres més qualificats als quals tampoc es pagava, si bé se'ls abonava alguna bestreta perquè seguissin. Conductors que feien moltes més hores de les quals podien canviant-los els vehicles per 'disfressar' els registres del tacògraf o registrant-los com a ajudants sense que ho anessin, etc.

Els investigadors a més han localitzat un important patrimoni en els investigats, patrimoni repartit per diversos punts de la geografia. Es continuen les gestions per al total esclariment dels fets i no es descarten noves detencions.