La Guàrdia Civil duu a terme inspeccions a l'illa d'Eivissa contra la prostitució i l'explotació sexual

10/08/2016

La Guàrdia Civil en el marc de la 'Operació Totsuma' ha imputat als administradors i a l'encarregat de dos domicilis, utilitzats per a l'exercici de la prostitució, com a presumptes autors d'un delicte contra el dret dels treballadors i delictes relatius a la prostitució i l'explotació sexual.

Components de Policia Judicial de la Guàrdia Civil, recolzats per diferents unitats de la Guàrdia Civil, sotsinspectors d'ITSS, inspectores d'Hisenda i agents de la Policia Local Sant Josep de Sa Talaia van procedir a la inspecció, entrada i registre de dos domicilis d'aquest acabo municipal.

La Guàrdia Civil ve investigant en Illes Balears la Tracta d'Éssers Humans (TSH), i controlant tots aquells llocs on es pugui exercir la prostitució, amb la finalitat de donar protecció a la víctimes. L'acció preventiva en aquest àmbit delictiu és molt important, per la qual cosa es vénen desenvolupant inspeccions administratives de locals i establiments així com el control en vies públiques on s'exerceix la prostitució.

En l'àmbit d'aquest tipus de delictes es conjuguen una sèrie de modalitats delictives entre les quals es troben les amenaces, coaccions, agressions sexuals, lesions, falsificació de documents, delictes fiscals o blanqueig de capitals entre uns altres.

En aquesta ocasió dels registres efectuats en les dues ubicacions, s'ha confiscat nombrosa documentació d'interès per a la recerca, material informàtic, diners, i diverses quantitats de substàncies estupefaents (suposadament cocaïna, marihuana i èxtasi). Igualment en un dels locals es va confiscar munició de diferents calibres.

Al propietari d'un dels locals li consta una cerca, detenció i personación en un jutjat de la Península.

Als domicilis es van identificar més d'una trentena de dones de diferents nacionalitats, les quals van ser entrevistades individualment per personal de la Guàrdia Civil especialistes en Tracta d'Éssers humans i per sotsinspectors d'ITSS, les quals van manifestar estar en el lloc de manera voluntària. Les dones residien en el mateix habitatge, per la qual cosa els cobraven 30 euros diaris, incloent menjar i beguda.


Controlades mitjançant un sistema informàtic

Els agents van poder comprovar com el treball de les dones era controlat mitjançant un dispositiu connectat a un sistema informàtic. Aquest dispositiu, consistent en un rellotge de polsera, ho portaven les dones durant tota la jornada laboral, si ben els investigadors van comprovar que en un dels locals l'horari comprenia les 24 hores del dia, estant les dones sempre disponibles.

Durant el dispositiu de vigilància es va detenir a un home com a presumpte autor d'un delicte contra la salut pública a la menuda.

Els agents de la Policia Local de Sant Josep de sa Talaia van dur a terme l'aixecament d'actes de control d'establiments i instal·lacions, a cada domicili on s'exercia aquesta activitat il·legal sense llicència. Els inspectors de treball han requerit documentació d'aquests establiments i identitats de totes les persones implicades.

Finalment assenyalar que els inspectors d'Hisenda, una vegada analitzada la documentació confiscada pels agents en els establiments, la rebran perquè procedeixin a la seva supervisió.