Evelio Antich: “No és possible exigir i defensar tots els nostres drets i llibertats sense complir amb la legalitat, amb les obligacions i amb les normes”

Antich, imposant una de les medalles

04/10/2016

“Una llibertat i uns drets que encarnen i defensen com un mantra els agents del Cos Nacional de Policia, que són clau en la nostra convivència”, ha defensat el secretari general de la Delegació del Govern central en el Dia de la Policia 2016


El secretari general de la Delegació del Govern en Illes Balears, Evelio Antich, ha presidit aquesta tarda la celebració del Dia de la Policia 2016 juntament amb la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, i el cap superior del Cos Nacional de Policia a les Illes, Antonio Jarabo, un acte celebrat al pati de La Misericòrdia de Palma al que han acudit els comandaments dels diferents cossos, autoritats polítiques, militars i civils, i familiars dels agents. Durant aquest s'han lliurat les condecoracions a l'Ordre del Mèrit Policial.

Antich ha tancat l'acte manifestant “l'honor i la responsabilitat de dirigir-me a vosaltres com a màxim responsable de la Delegació del Govern en Illes Balears”, reafirmant després de cinc anys de treball al costat de la Policia Nacional “la convicció que estem davant un cos admirable, fiable i compromès amb els seus conciutadans”. El secretari general ha avalat la “millora constant dels índexs de criminalitat després de rebre, any rere any, rècords de turistes a les nostres Illes”, mostrant la seva “satisfacció, que no autocomplaença, pel treball ben fet”.

A continuació, s'ha detingut en el terme “llibertat”, destacat per Jarabo, “una llibertat que és l'origen i sobre la qual descansa el nostre Estat de Dret i el pilar fonamental del qual conforma la nostra Constitució. Llibertat i drets que encarnen i defensen com un mantra els agents de Policia Nacional aquí representats, que són clau en la nostra convivència”.


"Sense convivència no hi ha futur en pau"

Antich ha recordat que “no és possible exigir i defensar tots aquests drets i llibertats sense complir amb la legalitat, amb les obligacions i amb les normes, començant per la qual ens marca les directrius i la identitat d'aquest país, aquesta Constitució més necessitada de desenvolupament normatiu que de precipitats canvis sense amplis consensos. Sense legalitat no hi ha llibertat, sense llibertat no hi ha convivència i sense convivència no hi ha futur en pau”.

El màxim representant de l'Administració de l'Estat a les Illes ha fet referència a les paraules pronunciades per la fiscal general de l'Estat en la recent obertura de l'Any Judicial 2016, en les quals assenyalava que “alguns invoquen la democràcia i la llibertat per proposar l'incompliment de les lleis i la desatenció a les llibertats de tots, que són l'essència mateixa de la democràcia. Això suggereix que determinats usos de la llibertat poden suposar un perill per a la democràcia. No és la llibertat el que allibera als ciutadans, sinó la llei”. Alguna cosa, segons Antich, “que pogués resultar simple i obvi i que, no obstant això, mai podem oblidar i hem de seguir recordant”.

També s'ha fet ressò de la intervenció de La seva Majestat el Rei davant la LXXI Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York, fa amb prou feines 15 dies, on Felipe VI va defensar que “totes les democràcies avançades com Espanya travessen en algun moment de la seva història conjuntures complexes. Però les superen per la fortalesa i cohesió de la seva societat, la solidesa de les seves institucions, la vigència del seu sistema de llibertats; per la seva ferma convicció en què les diferències se superen amb voluntat d'acord dins del respecte a les regles que s'han donat”.

En aquest sentit, el secretari general recorda que “el Cos Nacional de Policia és, sens dubte, un dels principals garants de les nostres llibertats, de la nostra convivència i la nostra cohesió social i territorial”.


Exemplaritat dels agents

Evelio Antich s'ha detingut també en la “exemplaritat” amb la qual els agents de la Policia Nacional “fan front als delictes comuns que cada dia ens aguaiten i també als nous desafiaments, com és el terrorisme islamista que tant dany està fent a tot el món i en el nostre entorn més proper”.

Per això, ha destacat “entre tots els èxits collits en l'últim any, l'operació que el passat mes d'abril va permetre detenir a Palma a un jove relacionat amb l'organització terrorista DAESH, un clar exemple que la Policia Nacional està molt atenta davant les noves amenaces que ens aguaiten tant dins com fora de les nostres fronteres”.

Finalment, ha ressaltat el “marcat compromís social i personal” de la Policia Nacional, amb actuacions tan importants com la de “un company vostre fos de servei que va salvar la vida de dos nens que eren a punt d'ofegar-se a la platja de Son Serra de Marina a la fi d'agost, o la d'altres companys que també aquest estiu van evitar que una ciutadana estrangera consumés un intent de suïcidi a Eivissa”. Actuacions que “no només us humanitzen, sinó que us converteixen en persones especials i dignes de total admiració.

Per tot l'exposat, el secretari general de la Delegació del Govern s'ha acomiadat donant l'enhorabona als condecorats en aquest patró i transmetent a tot el Cos Nacional de Policia “el profund agraïment en nom dels ciutadans d'aquestes Illes, del Govern de la nació i en el meu propi, mentre que sou exemple de lliurament i coratge”.