La Guàrdia Civil deté a set persones per tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual

18/10/2016

'L'Operació Etéreo' s'ha desenvolupat a les províncies d'Alacant, Màlaga, Las Palmas de Gran Canària i Illes Balears / S'ha alliberat a 4 dones que en aquest moment estaven sent tractades per l'organització criminal


La Guàrdia Civil, en el marc de la 'Operació ETÉREO', ha detingut a 7 persones (6 homes i una dona), de nacionalitat búlgara i edats compreses entre els 23 i 49 anys, com a presumptes autors dels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, prostitució coactiva, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal. En aquesta operació s'ha alliberat a 4 dones que estaven sent explotades per l'organització criminal.

L'operació es va iniciar el passat mes de març, quan l'Equip Dona-Menor (EMUME) de la Guàrdia Civil d'Alacant va tenir coneixement de l'existència d'un grup de persones que estaven captant a dones en altres països i posteriorment les traslladaven a Espanya per explotar-les sexualment.

Continuant amb les recerques, els agents van poder determinar que les dones eren captades en entorns desfavorables i de pobresa de Bulgària. Per a això els prometien el pagament d'una determinada quantitat de diners en un breu espai de temps. En el cas de no convèncer-les empraven la violència i intimidació.


Aleccionadas en cas de control policial o detenció

Així mateix, la Guàrdia Civil va poder comprovar que les dones havien estat aleccionadas per l'organització sobre com havien d'actuar en cas d'un control policial o detenció, com comportar-se a l'hora d'exercir la prostitució i què havien de fer amb els diners que guanyaven en els contactes sexuals amb els clients.

Normalment els guanys obtinguts eren íntegres pel proxeneta, procurant aquest la inversió mínima en la víctima i els seus familiars.

A més, els agents han pogut determinar que l'organització distribuïa a les dones segons la seva memòria cau. Si aquests consideraven que físicament podia obtenir molts clients les portaven als denominats 'Clubs de luxe'. Les altres eren traslladades a la via pública o llocs de menor entitat per exercir la prostitució.
Per obtenir majors ingressos l'organització desplaçava a les víctimes per diferents punts de la geografia espanyola, Benalmàdena (Màlaga), Las Palmas de Gran Canària, Benidorm (Alacant), Palma de Mallorca i Eivissa (Illes Balears).

Dels 7 detinguts, 3 ja han ingressat a la presó i els 4 restants han quedat en llibertat amb càrrecs, decretant-los mesures restrictives de llibertat. cal destacar que un dels detinguts, considerat com el 'líder', ja havia estat condemnat anteriorment per tracta d'éssers humans a diversos països i estava sent buscat a nivell internacional.

En l'explotació de l'operació han participat Unitats de Seguretat Ciutadana (USECIC) de les diferents províncies on s'han practicat les detencions (Alacant, Màlaga i Gran Canària), agents de les corresponents Unitats Tècniques de Policia Judicial (UTPJ) i membres de Policia de Bulgària.

Les recerques continuen obertes i no es descarten més detencions en els propers dies, en coordinació amb les Autoritats Judicials de tercers països.


18 d'octubre: Dia europeu contra la Tracta d'Éssers Humans

La Guàrdia Civil en la seva lluita contra la Tracta d'Éssers Humans durant el període que va d'any, 2016, ha dut a terme un total de 54 operacions, 16 van estar relacionades amb la Tracta d'Éssers humans amb Finalitat d'Explotació Sexual, 35 amb Tracta d'Éssers humans amb Finalitat d'Explotació de caràcter laboral i 3 amb matrimonis forçats. En aquestes accions la Guàrdia Civil ha alliberat a 226 víctimes i ha detingut a 122 persones.

Aquesta activitat delictiva afecta cada any, segons l'Organització Internacional del Treball (OIT), a uns 2 milions i mitjà de persones, en la seva majoria a dones i nenes a tot el món, negoci que mou uns 7.000 milions de dòlars.

En l'últim Consell de Ministres s'ha aprovat la Declaració del Govern amb motiu del Dia Europeu contra la Tracta d'Éssers humans, que se celebra el proper 18 d'octubre:

“Avui, 18 d'octubre de 2016, Dia Europeu contra la Tracta d'Éssers Humans, el Govern d'Espanya reitera el seu compromís d'avançar en l'eradicació de la tracta d'éssers humans, una estesa forma d'esclavitud moderna que atempta greument contra la dignitat i la llibertat de milions de persones, principalment dones i nenes, a tot el món i que és, encara, una realitat a Espanya. Per això, una vegada més, en commemoració del Dia Europeu contra la Tracta d'Éssers humans, el Govern manifesta el seu més enèrgica condemna contra els actes que redueixen a l'ésser humà a una simple mercaderia, reitera el seu suport incondicional a les víctimes i convida al conjunt de la societat a sumar-se al projecte de canvi social i cultural que acabi amb aquest problema, que rebutgi la utilització d'éssers humans com a mercaderia i que aixequi la veu contra l'esclavitud de les persones, especialment d'aquelles més vulnerables."

Així mateix, al juny d'aquest any el Secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, va cursar una instrucció per reforçar la cooperació amb les organitzacions no governamentals i membres de la societat civil en la lluita contra la tracta d'éssers humans. Per a això, el Ministeri de l'Interior ha establert que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat engeguin la figura de l'Interlocutor Social en la Tracta d'Éssers humans, que el seu objectiu no és solament comptar amb una nova eina per prevenir i combatre aquest tipus de delicte, sinó també afavorir la coordinació de les actuacions les mateixes amb els diversos organismes i entitats socials.