Salom: "Els PGE de 2017 no són comparables a 2016 ni anys anteriors perquè s'hauran d'executar en només 6 mesos"

05/04/2017

La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha assegurat avui que els Pressupostos Generals de l'Estat per 2017 inclouen partides que beneficiaran a Balears i ha precisat que "no es poden comparar directament amb els de 2016 ni anys anteriors perquè els de aquest any s'hauran d'executar en sol 6 mesos".

Salom ha explicat que el descens de la inversió en Balears del 7 % (148 milions d'euros) es produeix en un context de baixada en tota Espanya i que, en el cas de les Illes, aquesta redección és "menor que la mitjana". "No ens hem de conformar però cal tenir en compte que són uns Pressupostos de transició i que no es poden comparar amb exercicis anteriors". A més, ha precisat que la partida d'inversions es basa en l'executat durant 2016.


Descompte aeri garantit per a tots

Sobre el descens de la partida pressupostada pel Ministeri de Foment per destinar-ho al descompte aeri per a residents, Salom ha subratllat que "els habitants de Balears tindran els mateixos descomptes que sempre en matèria de transport. Si la partida que hi ha als Pressupostos s'acaba, s'ampliarà sense cap problema. El Govern d'Espanya garanteix que tots els ciutadans d'aquestes Illes tindran el descompte del 50 %".

La delegada del Govern ha recordat que els comptes generals per aquest any deriven de la situació excepcional d'un Govern en funcions durant deu mesos. En 2016 "es va decretar no disponibilitat de despesa i només es podien fer determinades coses estrictament imprescindibles".

Els PGE de 2017 presentats ahir, "si tot va com ha de, s'aprovaran probablement a la fi de maig o al juny, amb el que només tindran una vigència de 6 mesos". "Si quan tens un any per gestionar un pressupost ja és difícil executar el cent per cent del pressupost, si només tens sis mesos és molt difícil que es pugui executar una part important d'aquesta despesa", ha declarat.

Ha precisat que perquè tirin endavant "hauran de tenir com a mínim el vot de set partits polítics" en estar el Govern en minoria, i poden incloure esmenes que es tramitaran davant el Congrés i el Senat.


Partides de carreteres sobre la base de protoclos d'intencions

Sobre la inversió en carreteres de 15 milions, Salom ha criticat que els Pressupostos del Govern balear per 2017 preveiessin un ingrés de 120 milions d'euros procedents del Govern basats en un protocol d'intencions signat amb el Ministeri d'Hisenda, alguna cosa que considera un procediment "arriscat" i "agafat amb pinces" perquè "no és una obligació de despesa" com implicaria un conveni o contracte.

Quant a la inexistència de partides de carreteres pels consells de Mallorca i Menorca, ho atribueix al fet que cap va justificar despeses en aquesta matèria en 2016. "Si hi hagués hagut inversió en matèria de carreteres i haguessin justificat el corresponent a 2016 hi hauria hagut una partida corresponent en 2017", ha insistit.


Pressupostos socials

La delegada del Govern ha destacat que els PGE 2017 són "socials perquè un 55% de la despesa es destina a pensions i prestacions per desocupació" i ha dit que la prioritat del Govern és generar mig milió de llocs de treball. Salom ha afirmat que s'incrementa els diners per a les comunitats en 5.000 milions d'euros "per dedicar-los a sanitat, educació i serveis socials i Balears es beneficiarà d'això".

A més contemplen que en 2017 es crearan 5.000 noves places per a Guàrdia Civil i Policia Nacional i part de l'increment beneficiarà també a Balears. Ha recordat també un acord entre Govern i sindicats que implica que es crearan en tres anys 300.000 noves places de funcionaris en tota Espanya.

Finalment, Salom ha subratllat que al juliol s'aprovarà al Congrés el sostre de despesa per 2018 i al setembre entraran els Pressupostos de 2018 "que si que tindran vigència d'un any i seran molt més importants que els de 2017".

Salom destaca els PGE 2017 on el Govern destina 5.000 milions de € més a les CCAA per a educació, sanitat, despesa social i seguir fomentant l'ocupació