Salom: “Els poders públics han de liderar la lluita contra la violència de gènere des de la unitat, la coordinació i el diàleg social”

Salom lliura el diploma a la representant de la Policia

23/11/2017

La delegada del Govern lliura 4 ‘Meninas’ a institucions o organitzacions de Menorca que treballen al llarg de l'any per l'eradicació de la violència contra la dona / Salom ha recordat “el gran pas donat” amb l'aprovació al Congrés del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha lliurat avui els premis ‘Meninas’ que, amb motiu del Dia Internacional per l'Eradicació de la Violència sobre les Dones, organitza la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere. Aquestes distincions reconeixen a organitzacions i persones que treballen o col·laboren en l'eradicació de la violència de gènere i, per primera vegada, la Delegació del Govern en Illes Balears ha reconegut el treball dut a terme a la illa de Menorca. L'acte, celebrat a la Direcció Insular de l'Estat a Maó, ha comptat amb la presència del director insular, Javier López-Cerón, a més de les autoritats locals.

La delegada ha recordat que es tracta d'un problema “en la lluita del qual ha d'implicar-se tota la societat. Una lluita que ha de ser liderada pels poders públics des de la unitat, la coordinació i el diàleg social”. En aquest sentit ha posat en valor “el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere aprovat al Congrés dels Diputats per una àmplia majoria”, que  destinarà 1.000 milions d'euros en els propers 5 anys a aquesta lluita.

Un pacte que és “el camí a seguir, que  inclou  213 mesures que necessiten de l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2018 que, per aquest, i molts altres motius, és necessari que tirin endavant”. Un Pacte d'Estat que a més inclou com a víctimes a les mares els fills de les quals hagin estat assassinats per les seves parelles o exparelles per fer-los mal, ha recordat Salom.


Persistir en les actuacions públiques

La delegada ha assenyalat que “després d'un 2016 nefast quant a morts per aquesta violència a les Illes, aquest any no hem hagut de lamentar víctima mortal alguna aquí, un fet que no ens permet treure pit, ni molt menys, però que sí ens porta a persistir en les polítiques i  actuacions que engeguem des de l'Administració Pública”.

Aquest 2017 són ja 44 víctimes en tota Espanya, una xifra “totalment inassumible”. La delegada ha afegit que “el Govern està amb les víctimes, amb totes les afectades per aquest tipus de violència monstruosa al nostre país”, recordant les múltiples campanyes llançades des de el  Ministeri de Sanitat Serveis Socials i Igualtat, l'última d'aquestes destinada “a trencar el silenci que sofreixen les víctimes de violència de gènere… És importantíssim fer veure a la ciutadania no pot quedar-se parada o justificar conductes que poden ser constitutives de violència de gènere”.

Aquesta campanya forma part de les mesures per sensibilitzar a tota la societat. “La prevenció i la conscienciació són claus per implicar a tota la societat a actuar davant senyals d'alerta. Encara que a les Administracions públiques cal exigir-los treball i solucions, l'eradicació d'aquest gran problema també està a l'educació, a les aules dels nostres fills i, de forma individual, cadascun a la seva pròpia casa amb la seva pròpia família”.

Finalment, la delegada ha assegurat que para totes les mesures públiques  s'engeguin és fonamental “denunciar. És el nostre deure, des de les institucions públiques i des de les organitzacions implicades, transmetre a totes les dones que hi ha sortida a aquesta forma tan ruin de violència”.

Després de lliurar les 4 simbòliques ‘Meninas’, Salom ha agraït a les institucions distingides “el vostre treball, esforç i dedicació. Us animo a continuar perquè, entre tots, acabarem amb aquesta xacra”.

Les quatre institucions distingides avui a Maó amb la ‘Menina’ per la seva labor en la lluita per eradicar la violència de gènere són:

  1. La Unitat de Família i Dona (UFAM) de Maó del Cos Nacional de Policia

  2. L'Equip de Dona i Menor (EMUME) de Menorca de la Guàrdia Civil

  3. El Centre Assessor de la Dona del Consell Insular de Menorca

  4. La Comissió d'Igualtat de l'Ajuntament de Maó