La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han imputat a 48 persones i confiscat 43.680 productes destinats a la venda ambulant en aquesta legislatura

22/04/2018

La Delegació del Govern ha posat èmfasi en la necessitat de comptar amb ordenances municipals a cada ajuntament, que s'han demostrat efectives per combatre la venda il·legal / “Complim amb les nostres competències, la resta d'administracions haurien de fer el mateix en lloc de desviar l'atenció”, assegura Salom


El treball de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional en la lluita contra les màfies que assorteixen de material als venedors ambulants ha donat com resultat la confiscació de 43.680 articles destinats a la posterior venda de carrer i a la imputació de 48 persones per delictes contra la propietat industrial en aquesta legislatura.

Des de la presa de possessió de Maria Salom com a delegada del Govern, al novembre de 2016, aquesta Delegació s'ha reunit en diverses ocasions amb els sectors més afectats per la venda ambulant, principalment les patronals del comerç, a més de veïns, Ajuntament de Palma i Govern balear per donar resposta a aquest problema. En un d'aquestes trobades, al juny de 2017, la delegada va oferir “total col·laboració dins de les competències estatals” i va recordar que “els municipis que tenen aprovades ordenances municipals funcionen millor contra la venda ambulant. Hem ofert a la FELIB assessorament per a l'aprovació d'aquestes ordenances”.

Des del passat estiu, la Delegació està assessorant i insistint en cada junta de seguretat municipal en la necessitat d'aprovar ordenances, que s'estan demostrant efectives per controlar aquesta situació. “Nosaltres complim amb les nostres competències, la resta d'administracions haurien de fer el mateix en lloc de desviar l'atenció”, assegura Salom, en referència a les crítiques abocades aquesta setmana per la presidenta Armengol.

Així, en l'últim any i mitjà, la Guàrdia Civil, qui té major àmbit d'actuació en aquest aspecte, ha dut a terme diverses operacions importants contra la venda ambulant. En 2017, les més destacades van ser les Operacions ‘Sargantana’ i ‘Marmadis’, en col·laboració amb la Policia Local de Palma, que van donar lloc a la imputació de 29 persones per delictes contra la propietat industrial després de la inspecció de 41 establiments comercials i 8 magatzems, on van ser intervinguts 41.515 articles.

En el que portem d'any, la Benemérita ha realitzat ja 7 actuacions, sent intervinguts un total de 565 articles falsificats, posant a més especial èmfasi sobre venda irregular a través de xarxes socials.

Per la seva banda, la Policia Nacional va realitzar dues grans operacions el passat estiu a Inca i Alcúdia, procedint a la imputació de 19 persones i a la confiscació d'1.600 articles, també destinats a la venda il·legal.


Col·laboració i coordinació policial, clau

La delegada del Govern insisteix que “cada Administració sap o hauria de saber quins són les seves competències i cadascun ha d'aprofundir en les mateixes, en lloc de desviar l'atenció amb declaracions per a la galeria o intentar tapar la falta d'acord per crear una ordenança municipal com ocorre a Palma”. Recorda que és la Comunitat Autònoma dels Illes Balears la que té competències sobre consum, sanitat o treball.

Salom reitera una vegada més la total predisposició a col·laborar en tot allò que està a l'abast de les Forces i Cossos de Seguretat  Estat i a la resta d'organismes estatals. Així mateix, destaca que la “coordinació amb les policies locals és clau” a l'hora de dur a terme operatius contres les màfies que assorteixen de material als venedors de carrer.

La Llei de Comerç 11/2014, en el seu capítol IV, “estableix que la inspecció i sanció de les infraccions en matèria de venda ambulant són competència de cada ajuntament, fixa els punts mínims que han d'especificar les ordenances municipals i, finalment, també marca el termini perquè els ajuntaments regulin o adaptin els seus ordenances de venda ambulant al que la Llei estableix”. A més, els ajuntaments i entitats locals que no disposin d'ordenança municipal específica sobre venda ambulant poden acollir-se a la Legislació estatal que faculta a les diferents policies locals a actuar de forma general davant situacions com aquesta.