La Delegació del Govern retira els seus recursos en contra de la carrera professional dels treballadors públics

La Delegació del Govern retira els seus recursos en contra de la carrera professional dels treballadors públics

09/07/2018

La Delegació del Govern, a través de l'Advocacia de l'Estat a les Illes Balears, ha retirat els recursos contenciós-administratius interposats en el seu moment en contra els acords del Consell de Mallorca i els ajuntaments de Palma, Andratx, Campos, Alaró i Santa Eugènia sobre el complement retributiu de carrera horitzontal dels empleats públics d'aquestes corporacions locals, l'anomenada carrera professional.

La nova delegada del Govern ha oferit per aquest motiu una roda de premsa acompanyada del president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, de la tinent de batle de l'ajuntament de Palma, Aurora Jhardi, i del batle de Santa Eugènia, Xisco Martorell, entre d'altres representants municipals. També hi han assistit Miguel Ángel Romero i Pep Ginard en representació dels sindicats UGT i CCOO, respectivament.

Rosario Sánchez ha explicat el procediment instat per ella i ha valorat que "els que es beneficien d'aquesta acció de la Delegació del Govern són més de 6.000 treballadors públics i les seves famílies, perquè afecta administracions de tots els colors polítics".

La nova delegada també ha remarcat que amb la retirada d'aquests recursos, juntament amb els que es van retirar la setmana passada en contra de les ajudes a la normalització lingüística dels ajuntaments de Pollença i Capdepera, en aquests primers dies en el càrrec està complint el seu compromís de "convertir la Delegació del Govern en un instrument útil per a la ciutadania de les Illes Balears i d'obrir una etapa de diàleg i de col·laboració lleial entre el Govern d'Espanya i la resta d'administracions".

La nova delegada del Govern, Rosario Sánchez, va sol·licitar el passat dia 27 de juny a l'Advocacia de l'Estat a les Illes Balears que s'interessés en iniciar els tràmits per al desistiment de tots aquests procediments. Sánchez va complir així la voluntat política manifestada des de la seva presa de possessió del càrrec i d'acord amb la mateixa voluntat mostrada per part del nou Govern d'Espanya i els ministeris implicats.

La Llei 52/1997 d'Assistència Jurídica de l'Estat i institucions públiques estableix el procediment perquè l'Advocacia de l'Estat a les Illes Balears desisteixi d'accions o recursos. Cal una autorització expressa per part de l'Advocacia General de l'Estat que, prèviament, ha de recaptar un informe dels organismes corresponents que contingui els motius jurídics que fonamenten la disposició de l'acció processal.

La delegada del Govern ha complert amb aquest procediment i l'Advocacia de l'Estat a les Illes Balears ha obtingut aquest dilluns l'autorització expressa per desistir dels recursos presentats contra el Consell de Mallorca i els ajuntaments de Palma, Andratx, Campos, Alaró i Santa Eugènia, amb els informes previs favorables per part dels ministeris de Política Territorial i Funció Pública, i d'Hisenda.

Els motius jurídics exposats en aquests informes, que fonamenten la retirada dels procediments, es centren en què no consta que les retribucions de la carrera professional d'aquestes corporacions locals suposin infringir la massa salarial global establerta per als treballadors públics en els pressupostos generals de l'Estat . En les motivacions per al desistiment també s'assenyala que, amb l'entrada en vigor el passat 27 de juny de la Llei 6/2018 per la qual es modifiquen diverses normes de l'ordenament jurídic de les Illes Balears, ja ha quedat regulat en la normativa autonòmica el accés a la carrera professional.