L'Agència Tributària decomissa 300 quilos de cocaïna en una operació antidroga a aigües de Balears

L'Agència Tributària decomissa 300 quilos de cocaïna en una operació antidroga a aigües de Balears

20/08/2018

Funcionaris de l'Agència Tributària de l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de les Illes Balears, en el curs d'una investigació contra el tràfic de drogues, han interceptat a la matinada de diumenge passat una embarcació tipus iot que transportava 300 quilograms de cocaïna quan es trobava a unes quinze milles a l'oest d'Eivissa. S'ha detingut els seus cinc tripulants, quatre d'ells de nacionalitat holandesa i un de nacionalitat alemanya.

L'operació denominada "Haircut" es va iniciar com a conseqüència de les habituals tasques d'intel·ligència marítima desenvolupades per funcionaris de Vigilància Duanera, quan a mitjans de l'any 2016 es va detectar una embarcació a Palma vinculada a una organització criminal dedicada a la introducció d'estupefaents a Europa. Des del primer moment es va desenvolupar una investigació de manera conjunta amb la Policia holandesa i la col·laboració de l'Europol.

L'operació es va culminar el passat diumenge quan es va detectar que l'embarcació investigada partia del port de Palma en direcció cap a la península, moment en el qual es va disposar un seguiment constant de la mateixa amb els mitjans aeronavals de Vigilància Duanera, portant a la localització del iot investigat, el HCH-X amb bandera de Gibraltar, recollint uns paquets que havien estat llançats moments abans per un vaixell regular de càrrega.

Aquest modus operandi és conegut com 'drop-off' i consisteix en la utilització d'embarcacions de línia regular (portacontenidors) per al transport de la substància estupefaent fins a Europa, fonamentalment cocaïna, i en les proximitats de les costes nacionals és llançada al mar per els membres implicats de la tripulació i recollida per embarcacions de port menor, encarregades de la seva introducció en terra.

Una vegada que es tenia constància de la recollida dels estupefaents, es va procedir a la sol·licitud de la corresponent autorització del país d'abanderament del vaixell, que va resultar ser del Regne Unit amb registre a Gibraltar; dit tràmit es va realitzar a través del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat.

Amb l'autorització de l'Estat del pavelló i el corresponent manament d'abordatge dictat pel Jutjat d'Instrucció nº 8 de Palma, una dotació de presa del patruller "Paiño" de Vigilància Duanera va procedir a l'abordatge de l'embarcació HCH-X, trobant en el seu interior cinc fardells impermeabilitzats units amb cordes que ocultaven aproximadament 150 quilograms de cocaïna de gran puresa.

Immediatament es va procedir a la detenció dels cinc tripulants, quatre d'ells de nacionalitat holandesa i un de nacionalitat alemanya, així com a la intervenció del vaixell i la mercaderia per al seu posterior trasllat al port de Palma, on en presència de l'autoritat judicial es va procedir al seu registre durant la tarda de diumenge passat, trobant altres 150 quilograms de cocaïna en un doble fons al terra de la cabina del capità.

Els detinguts, el vaixell i la droga han passat a disposició del Jutjat d'Instrucció nº 8 de Palma, que dirigeix ​​les actuacions. Al mateix temps s'estan realitzant registres a Holanda, on s'espera que es procedeixi a la detenció de la resta de l'organització.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions. En el desenvolupament de la investigació s'ha comptat amb la col·laboració del MAOC (Centre de Coordinació d'Operacions Marítimes de l'Atlàntic), el CITCO, Europol i la policia holandesa.

Aquesta operació suposa una de les confiscacions més importants de cocaïna de totes les desenvolupades per qualsevol cos policial a les Illes Balears. El valor de la cocaïna intervinguda supera els 18.000.000 euros al mercat il·lícit i el vaixell intervingut està valorat en més de 1.500.000 euros.