Més de 200 agents de la Policia i la Guàrdia Civil participen en la jornada de formació contra la violència de gènere

Més de 200 agents de la Policia i la Guàrdia Civil participen en la jornada de formació contra la violència de gènere

20/02/2019

  • • El Ministeri de l'Interior, a través de la Secretaria d'Estat de Seguretat, ha organitzat a Palma una sessió intensiva amb la col·laboració de la Delegació del Govern a les Illes Balears
  • • Les persones assistents són agents que intervenen directament en la protecció de víctimes de violència de gènere, ja sigui en el procés de presa de denúncia o en la valoració policial del risc

 

Més de 200 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a les Illes Balears han participat aquest dimecres en la jornada intensiva de formació en l'actualització dels procediments en la lluita contra la violència de gènere, especialment en l'àmbit de la valoració policial de risc. La jornada ha estat organitzada pel Ministeri de l'Interior, a través de la Secretaria d'Estat de Seguretat, amb la col·laboració de la Delegació del Govern a les Illes Balears.

Els assistents a la jornada, que ha portat per títol "Jornada d'actualització en valoració policial de risc: formularis 5.0 i bones pràctiques", han estat agents que intervenen directament en la protecció de víctimes de violència de gènere, ja sigui en el procés de presa de la denúncia o en la de valoració policial del risc.

En aquesta jornada s'ha donat a conèixer entre els assistents la nova versió 5.0 dels Formularis de Valoració Policial del Risc (VPR) i de Valoració Policial de l'Evolució del Risc (VPER). La implementació definitiva d'aquests formularis pretén donar una major protecció a les víctimes. També s'ha detallat el nou Manual de Procediment d'aquests formularis i l'actualització de funcionalitats en el Sistema VioGén. S'ha repassat així mateix l'aplicació de bones pràctiques en la recepció de denúncies per violència de gènere i en la recopilació d'informació d'interès.

Marina Rodríguez, cap de l'àrea al Sistema de seguiment integral en els casos de Violència de Gènere (VioGén) de la Secretaria d'Estat de Seguretat, ha explicat als mitjans de comunicació que amb l'actualització d'aquestes valoracions de risc es pretén "millorar la predicció d'aquells casos susceptibles d'evolucionar en nova violència, ja que nombrosos estudis ens permeten posar en funcionament formularis amb eines més evolucionades per tractar casos especialment rellevants".

La delegada del Govern, Rosario Sánchez Grau, ha agraït per la seva part al Ministeri de l'Interior la celebració a Palma d'aquesta jornada de formació en violència de gènere per a les Forces i Cossos de Seguretat. "La celebració d'aquesta jornada és en si mateixa una demostració del compliment del Pacte d'Estat", ha manifestat, "pel que fa a la necessitat de formació especialitzada i constant, tant d'aquells agents adscrits a l'especialitat de violència de gènere, com de aquells que, per la seva destinació concreta, tinguin o puguin tenir contacte directe amb delictes d'aquesta naturalesa ".

Aquesta jornada s'emmarca dins el programa formatiu impulsat pel Ministeri de l'Interior i amb el qual es dóna compliment al Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere. Un dels eixos del Pacte és precisament l'impuls d'una formació contínua de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en matèria de violència de gènere que garanteixi la millor resposta a les víctimes per part de totes les instàncies implicades. Aquest programa formatiu va començar el passat mes de desembre a Madrid i està previst que es desenvolupi al llarg de 2019 per diverses comunitats autònomes.