Més de nou-cents punts de venda de pirotècnia funcionaran aquest any a Catalunya.

15/06/2010

  • La Delegació del Govern, amb el concurs de l'Àrea d'Indústria i Energia, i de la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil, aplicant gradualment la Directiva Europea que regula l'ús d'articles pirotècnics, contribuirà que les properes revetlles siguin més segures per a tots.
  • El passat any es van instruir 58 expedients sancionadors per contravenir les normes de seguretat.

La principal novetat amb què s'inicia aquest any la temporada de revetlles, és la incorporació a la nostra legislació de la directiva 2007/23/CE, de la Unió Europea, que afecta a tots els aspectes del món lligat a la cultura de la pólvora. Per incorporar aquesta normativa, el Govern va elaborar al moment oportú un Reglament dedicat exclusivament a la pirotècnia i la cartutxeria. En aquest Reglament es regulen totes les fases que afecten als productes d'artifici, des dels tallers de fabricació, la importació de productes, el seu transport, els punts de venda i, en alguns casos, el seu ús; tot això d'acord amb la Constitució, on s'estableix competència exclusiva de l'Estat en aquesta qüestió.

Pel que als consumidors es refereix, la normativa – el compliment de la qual vigilen les Delegacions del Govern a través de les Àrees d'Indústria i Energia i les Intervencions d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil - consolida la seguretat dels usuaris en establir mesures que afecten als articles que es venen i a la manera d'usar-los.

Pel que fa als articles pirotècnics, s'estableix que sol podran vendre's aquells que estiguin degudament homologats, extrem que es comprova en el seu etiquetat on figura clarament el distintiu CE.

Per a l'emmagatzematge i ús s'insisteix en unes estrictes normes de seguretat que afecten a la quantitat de productes en estoc, les mesures de seguretat que requereixen els locals on es guardin o embenen, les característiques que han de reunir les casetes de venda provisional, etc.

L'ús també ve regulat, establint les edats mínimes dels compradors, segons la categoria dels petards; les edats mínimes dels usuaris – que poden ser rebaixades en alguns casos en cada autonomia -, i els llocs on poden utilitzar-se els articles pirotècnics.

Les festes tradicionals

El nou Reglament no s'oblida de les festes tradicionals, culturals o religioses que, una vegada reconegudes com a tals, estan sotmeses a unes normes de seguretat destinades a protegir espectadors i participants. És per això que s'ha creat la figura del “Consumidor Reconegut com Expert (CRE)”, que és la persona que, després de rebre informació bàsica sobre l'ús dels articles pirotècnics, pot usar-los fora de l'àmbit de la normativa europea en festivitats molt arrelades que figuren inscrites en el calendari.
Amb la nova normativa es proporciona un marc legal a les festes com ara els “correforcs”, “diables”, “patum”, etc., en què els “CRE”, baix les ordes d'un responsable acreditat per l'Administració de l'Estat, podran utilitzar els focs d'artifici com ho venien fent pràcticament fins a l'actualitat.

La normativa de seguretat per a aquest tipus de celebracions, estableix un termini de 18 mesos per a l'adaptació en tots els aspectes que van des de l'acreditació dels usuaris fins aquells aspectes que afecten als tipus de foc d'artifici i distàncies d'ús.

Els terminis de les novetats

Les noves normes consoliden en molts aspectes algunes disposicions que ja regien en les revetlles d'anys anteriors. Aspectes com la classificació i etiquetat d'artificis pirotècnics, edats de compradors i usuaris, característiques dels locals de vendes, etc., eren molt semblants a las que ja figuraven en circulars que cada Subdelegació del Govern publicava al moment oportú. És per això, que l'usuari de Catalunya amb prou feines percebrà diferències pel que fa a anys anteriors. Les categories dels articles segons la seva càrrega explosiva, el seu etiquetat, l'edat mínima del comprador i de qui els usa, així com les distàncies de seguretat, no han variat pràcticament. Les noves normes s'apreciaran, sobretot, en les celebracions col•lectives – on existeix un termini d'adaptació d'any i mig - i en els processos de fabricació, transport i venda. El comprador estarà cada vegada més assegurat a l'hora d'adquirir focs d'artifici ja que les normes de seguretat seran cada vegada més estrictes a mesura que es compleixin els terminis d'adaptació.

En les celebracions populars i tradicionals, que són objecte de regulació especial, els actors hauran d'estar especialment formats i documentats; l'ús dels artificis pirotècnics es farà respectant unes mínimes distàncies de seguretat i les càrregues de pólvora s'ajustaran a les normes de control.

En suma, les festes seguiran com fins avui però, això si, amb més seguretat.

 

913 punts de venda a Catalunya

Aquest any s'han autoritzat a Catalunya un total de 913 punts de venda repartits en casetes provisionals i locals comercials. Entre aquests últims hi haurà aquells dedicats a la venda durant l'any i aquells a què sol s'autoritza vendre pirotècnia durant les properes revetlles. Tots aquests locals compten amb el vist-i-plau de l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern, de la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil, i de l'Ajuntament corresponent.

Punts de venda de productes pirotècnics

Casetes Locals

Barcelona 477 148
Girona 88 14
Lleida 22 48
Tarragona 22 94
--------------------- -----------------------
TOTALS 609 304


Les actuacions dels organismes de la Delegació del Govern controlant la seguretat en tot el procés seguit pels articles pirotècnics tant en la importació, fabricació, transport i venda, van donar lloc el 2009, a l'obertura de 58 expedients sancionadors a Catalunya.

Denúncies

Barcelona.............. 44
Girona................... 9
Tarragona............. 5
--------------------
TOTAL 58