El Govern, el Consell de Seguretat Nuclear i Enresa subscriuen un protocol d’actuació davant la detecció de tràfics il•lícits de material nuclear i radioactiu

15/06/2010

Millora de la seguretat als ports


  • L’acord, pioner a la Unió Europea, estableix les funcions de cada organisme de detectar-se algun contenidor amb material radioactiu a un port espanyol
  • El protocol signat forma part de la Iniciativa Megaports, un projecte internacional que ja ha instal·lat sistemes per detectar material nuclear a 30 ports de tot el món

Els Ministeris de l'Interior, Economia i Hisenda, Foment i Indústria, Turisme i Comerç, al costat del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa) han adoptat un “Protocol d'actuació en cas de detecció de moviment inadvertit o tràfic il·lícit de material radioactiu en ports d'interès general”. Aquest protocol estableix les funcions i els procediments d'actuació de cada organisme en cas que en algun port espanyol es localitzi algun contenidor que contingui material radioactiu.

L'acord ha estat rubricat aquest dimarts pels secretaris d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho; Transports, Concepción Gutiérrez del Castillo; i Energia, Pedro Luis Marín; el director del Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària, Nicolás Jesús Bonilla; la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Carmen Martínez Ten; i el president d'Enresa, José Alejandro Pina.

 

Iniciativa Megaports

El protocol adoptat per aquestes institucions s'emmarca en la Iniciativa Megaports, impulsada en tot el món pels Estats units com a part de la seva política de seguretat nuclear. Espanya col•labora amb aquest programa, que té com a finalitat la dissuasió, detecció i intercepció del tràfic il•lícit de materials radioactius a través de contenidors.

Per fer-ho, 30 dels principals ports de tot el món compten amb equips tecnològics per a la detecció d'aquest material, com, per exemple, portals detectors de radiació que, situats en punts estratègics, mesuren els nivells de radiació dels contenidors que passen pels mateixos i, en cas d'un resultat positiu, activen sistemes d'alarma que permeten la seva intercepció. L'objectiu de la iniciativa és que el 2015 més de 100 ports comptin amb aquest sistema, cosa que permetrà escanejar més del 50% del trànsit marítim mundial.

A Espanya, el sistema Megaports es troba instal•lat i plenament operatiu al Port d'Algesires i està prevista la seva instal•lació als Ports de València i Barcelona.

El sistema és operat en primera instància pel Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, els tècnics de la qual estan encarregats de realitzar la vigilància radiològica dels contenidors de transport i mercaderies, per bé que l'aplicació dels protocols internacionals implica a altres organismes dependents dels Ministeris de l'Interior, Foment i Indústria, Turisme i Comerç, a més del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i Enresa.

Coordinació pionera a la UE

Per tal de descriure les diferents funcions d'aquestes autoritats i organismes implicats, així com les actuacions que s'han de dur a terme en casos de detecció confirmada de material nuclear o un altre material radioactiu que incompleixin les estrictes condicions establertes per al seu transport, el Govern, el CSN i Enresa han elaborat el protocol subscrit avui. En ell, es determinen tots els passos que els diferents actors amb competències en la matèria han de donar, tant en els controls com davant la detecció d'un contenidor amb material radioactiu. Aquest protocol d'actuació és una iniciativa pionera en l'àmbit de la Unió Europea.

Per implementar el protocol, es dissenyarà un pla de formació que es desenvoluparà mitjançant els corresponents programes formatius i d'actualització i que contindran les matèries que afecten les competències de cadascun dels agents relacionats amb l'aplicació de l'acord.

El protocol ha estat elaborat per un grup de treball en què han participat tècnics i especialistes de tots els organismes implicats en la seva posada en funcionament.