El Govern d’España i la Generalitat acorden inversions addicionals per import de 787 milions d’euros

12/02/2008

Grup de treball de la Subcomissió d’Infrastructures de la Bilateral Generalitat-Estat


  • Els nous projectes més els 3.742 milions previstos en el conjunt dels PGE sumen una inversió de  4.529 milions durant el 2008 a Catalunya
  • Aquesta inversió és un 65% superior a la realitzada al 2004

El grup de treball de la Subcomissió d’Infrastructures de la Bilateral Generalitat-Estat, presidit pel Secretari d’Estat de Cooperació Territorial, Fernando Puig de la Bellacasa, i pel Conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, ha acordat un conjunt de projectes per import de 787 milions d’euros. Una quantitat addicional a la prevista en els Pressupostos Generales de l’Estat 2008 per Catalunya de 3.742 milions d’euros.

ESFORÇ INVERSOR A CATALUNYA

La Comissió Bilateral Generalitat-Estat va acordar a l’octubre de 2007 la posada en marxa de la Subcomissió d’Infrastructures i Equipaments així com la creació, depenent d’aquesta, del grup de treball que avui s’ha reunit en el Ministeri d’Administracions Públiques. La primera tasca encomanada a aquest grup va ser elaborar un pla de projectes concrets que permetés completar allò previst en la disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

El Govern d’Espanya ha acordat avui amb la Generalitat de Catalunya la realització d’un conjunt de projectes de varis departaments ministerials que arribaran a un import de 787 milions d’euros i que es desglossen de la següent manera:

Ministeri de Foment:

Mitjançant el Ministeri de Foment s’invertiran 355 milions d’euros addicionals a allò inicialment previst en els PGE 2008. Aquesta quantitat addicional es destinarà a l’impulso de noves actuacions en ferrocarrils i carreteres, que es distribueixen de la següent manera:

-  250 M€ per actuacions en la xarxa ferroviària, amb especial atenció a les Rodalies de Barcelona.

En concret, es destinaran 125 milions per augmentar la fiabilitat i la seguretat mitjançant la instal·lació d’enclavaments electrònics o la creació de noves subestacions d’electrificació.

Uns altres 125 milions es destinaran a la modernització i millora d’estacions, amb actuacions com el perllongament i eixamplament d’andanes i passos a diferent nivell entre andanes, la instal·lació de marquesines, l’adaptació a persones de mobilitat reduïda (PMR), la renovació d’edificis o la millora de l’accessibilitat a les estaciones (accés i parada d’autobusos i taxis; accés i estacionament de bicicletes, dotació de places d’aparcament per PMR, etc).

Aquestes inversions previstes es centren en l’itinerari costaner de les línies de rodalies R-1 i R-2, que configuraran una futura línia costa- costa.

- D’altra banda es destinaran 105 M€ per actuacions en carreteres, en concret en els trams Medinyà – Orriols (Bàscara) de l’Autovia A-2, en la variant de Guerri de la Sal (N-260) i en la connexió del Cinturó Litoral de Barcelona amb la C-32.

Ministeri de Medi Ambient:

El Ministeri de Medi Ambient invertirà a Catalunya 168,8 milions més dels inicialment previstos en los Pressupostos d’enguany.

D’ells, 160 milions d’euros es canalitzaran mitjançant un conveni a firmar amb la Generalitat per completar les actuacions relatives al cicle de l’aigua.

Aquestes actuacions es centraran en obres de proveïment, reutilització d’aigua, manteniment de cabdals, així com al finançament del projecte de proveïment des de l’embassament de Rialp a les comarques del Solsonés i l´Urgell, entre altres.

Ministeri d’Educació i Ciència:

El Ministeri d’Educació i Ciència destinarà a Catalunya 134,85 milions addicionals, per la realització d’obres, equipaments i instal•lacions del CSIC o centres associats; projectes orientats a la nanotecnologia, genòmica i altres programes d’investigació tècnica; inversions pell desenvolupament de l’Empresa Comuna Europea per l’ITER (Institut Tecnològic d’Energies Renovables) i pel Desenvolupament de l’Energia de Fusió; programa Eurociència o formació de personal investigador, entre d’altres accions.

Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació:

La inversió addicional destinada a Catalunya que s’estima pel MAPA seleva a 23,43 milions d’euros, fonamentalment destinats a inversions en regadius. A més, s’han previst inversions addicionals que s’eleven a 46 milions d’euros, que es destinen a actuacions localitzades en la Presa Colomers, el Delta de l’Ebre i Molí de Pals. En total, 69,43 milions.

Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme:

En allò que fa referència al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, Catalunya rebrà una inversió addicional, com a conseqüència de l’aplicació de la Disposició Addicional 3ª, de 58,95 milions d’euros. Una part important d’aquesta inversió anirà destinada a la promoció comercial i internacionalització de les empreses a través de l’Institut de Comerç Exterior. La resta es dedicarà al desenvolupament i implantació del pla Avanz@, a programes d’innovació empresarial, a la realització econòmica de les comarques mineres del carbó o a la dinamització i promoció del turisme, entre altres actuacions.

LA INVERSIÓ A CATALUNYA CREIX UN 65% EN RELACIÓ AMB  2004

Amb la inversió prevista en els PGE de 3.742 milions més la inversió addicional avui acordada de gairebé 787 milions, la inversió total a Catalunya serà aquest any de 4.529 milions d’euros, un 65% més que al 2004, any en el que la inversió estatal a Catalunya va ser de 2.740 milions d’euros.

Aquest acord representa el 87% dels 905 milions d’euros addicionals que resultarien de l’aplicació pel 2008 de la disposició addicional 3ª de l’Estatut d’Autonomia, i és un primer pas en la tasca encomanada a la Subcomissió d’Infrastructures i Equipaments, que haurà de seguir treballant fins l’any 2013. Aquestes inversions formen part del pla Catalunya Infrastructures contemplat en la llei de Pressupostos Generales de l’Estat 2007.