El Centre Audiovisual de Granollers, un projecte subvencionat pel Pla Avanza

02/06/2010

El Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, acompanyat per l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, té previst inaugurar avui el Centre Audiovisual de Granollers, un dels projectes subvencionats amb pel Pla Avanza del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç.

El Centre Audiovisual
L’Ajuntament de Granollers va presentar el projecte del Centre d’Investigació i Distribució Audiovisual de Granollers (CIDAG) a la convocatòria d’ajudes del Pla Avanza de l’any 2008. El centre, amb un pressupost de 2,44 milions d’euros, ha estat finançat per el Ministeri d’Industria, Turisme i Comerç (240.600 euros en subvenció i 2,2 milions d’euros en préstec).

El CIDAG és un projecte multidisciplinar que té com a objectiu unir tres aspectes bàsics en els actuals processos de producció audiovisual: els agents creadors de continguts audiovisuals; les estructures de distribució i les estructures proveïdores de caràcter tecnològic.

A Granollers s’han realitzat 4 projectes a través de les convocatòries d’Avanza Continguts Digitals, Avanza Centres del Coneixement, Avanza pime i Solucions de Negoci i e-Factura que han rebut una ajuda total de 2.780.701 euros ( 615.301 euros a mode de subvenció i 2.165.400 euros en préstec)

El Pla Avanza
El Pla Avanza, del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç (MITiC), pretén accelerar el desenvolupament de la Societat del Coneixement millorant la capacitació tecnològica de la ciutadania, promovent la creació de xarxes socials, impulsant la indústria de continguts digitals, incrementant el nombre de pimes digitals, elevant la qualitat de la R+d empresarial, modernitzant els serveis públics, fomentat el desplegament de infraestructures de Banda Ampla i incrementant el nivell de confiança.
Avança es finança mitjançant una dotació pressupostària de 5.700 milions d’euros fins al 2010. Els fons mobilitzats des de l'any 2006 superen els 9.000 milions d’euros.
Amb la Generalitat de Catalunya s'ha signat un conveni marc de col•laboració fins al 2010 que ha permès mobilitzar uns fons de més de 1.390,4 milions d’euros en el període 2006-2009, amb una aportació del MITiC superior als 871,6 milions d’euros.

Projectes a Catalunya per àrees
En l'àrea de Ciutadania Digital s'han mobilitzat uns fons de 83,2 milions d’euros, aportant el MITiC 68,2 milions d’euros, que han permès l'execució de 87 projectes, 29 d'ells en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, i posat en marxa els préstecs Ciutadania Digital i Joves i Universitaris que ja han beneficiat a 58.373 llars.

En l'àrea d'Economia Digital s'han mobilitzat uns fons de 835,1milions d’euros, aportant el MITiC 476,9 milions d’euros, que han permès l'execució de 944 projectes, 51d'ells en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, i posat en marxa el préstec TIC que ja han beneficiat pimes.

En l'àrea de Servei Públics Digitals s'han mobilitzat uns fons de 93,0 milions d’euros, aportant el MITiC 65,4 milions d’euros, que han permès l'execució de 106 projectes, 2 d'ells en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya.

En l'àrea de Nou Context Digital s'han mobilitzat uns fons de 379,1 milions d’euros, aportant el MITiC 261,0 milions d’euros, que han permès l'execució de 261 projectes, 11 d'ells en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya. Cal destacar el Programa d'Extensió de Banda Ampla que ha incorporat a 590.742 de ciutadans.

Banda Ampla
Un dels exemples de l’àrea de Nou Context Digital és el referent a l’Internet i a la connexió amb Banda Ampla. L’any 2003, abans de l’aprovació del Pla Avanza, a Catalunya hi havia 2.197.336 usuaris d’Internet, un 39% de la població. Actualment hi ha 3.636.214 ciutadans que es connecten a Internet, el que representa un 66% de la població catalana. Pel que fa a la velocitat mitjana de connexió, l’any 2003 era de 256 KB mentre que avui és de fins a 3 Mb i els preus s’han reduït un 25%. Pel que fa a les empreses que es connecten a Internet amb Banda Ampla, avui són el 97% mentre que al 2003 eren el 60%.

Projectes destacats en el marc del Pla Avanza:
- MAGICAL, centre experimental per a la producció audiovisual multimèdia digitalització i arxiu de continguts dut a terme pel Consorci Parc Cientific i Tecnologic Agroalimentari de Lleida.
Pressupost: 10,3 milions d’euros.
- Citilab-Cornellà, és un centre per a la innovació social i digital posat en marxa per la Fundació Privada per al foment de la Societat del Coneixement. Pressupost: 6.5 milions d’euros.
- Centre Tecnològic de les TIC, centre del coneixement creat per la Fundació Privada Barcelona Digital per reforçar la indústria de les TIC contribuint a una òptima adaptació dels productes a la demanda. Pressupost: 3,7 milions d’euros.
- E-Alquimia, projecte posat en marxa pel Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, l’objectiu principal del qual és el de posar a disposició de la població els continguts de què disposa la Fundació, tot això amb un format de continguts oberts. Pressupost: 5,7 milions d’euros.