Isabel Bombal ressalta el valor estratègic per a la societat del sector agroalimentari espanyol

bombal

11/06/2010

Durant la seva participació a la clausura de les Jornades COETAPAC 2010 “L'Enginyeria Tècnica Agrícola treballa per a l'agricultura del futur”


  • La Directora General d'Indústria i Mercats Alimentaris ha assegurat que des del MARM es treballa per garantir una oferta competitiva, mantenir un adequat nivell de preus i proporcionar informació als consumidors.
  • També ha dit que un dels objectius de la Presidència Espanyola de la Unió Europea ha estat el de potenciar el funcionament de la cadena de valor.

La Directora General d'Indústria i Mercats Alimentaris, Isabel Bombal, ha participat avui a Lleida a les Jornades COETAPAC 2010, “L'Enginyeria Tècnica Agrícola treballa per a l'agricultura del futur”, amb una ponència sobre l'“Actitud dels elements de la cadena agroalimentària davant el repte de l'Horitzó 2020”, on ha destacat que el sector agroalimentari espanyol és estratègic per a la societat, com es recull en el document de l'Estratègia 2020.

Durant la seva intervenció, Isabel Bombal ha assenyalat que la cadena alimentària connecta tres importants sectors de l'economia espanyola: l'agricultura, la indústria agroalimentària i la distribució, que són essencials per als ciutadans, no només en termes econòmics sinó també en l'àmbit social, mediambiental, territorial i de la salut.

En el cas espanyol, la Directora General ha explicat que la cadena està formada per un sector productor constituït per empreses de petita dimensió, una indústria agroalimentària de petites i mitjanes empreses, i un sector de la distribució que es caracteritza pel seu alt nivell de concentració, amb empreses de grans dimensions, gran capacitat de negociació i una alta productivitat.

En aquest context, Isabel Bombal ha indicat que la cadena de valor presenta asimetries, assenyalant que per aconseguir el reequilibri de la cadena alimentària des del MARM es treballa per poder garantir una oferta competitiva, mantenir un adequat nivell de preus, tant per als productors com per als consumidors, i proporcionar informació als consumidors, actuacions que han de ser coherents amb els objectius de transparència i vertebració.

En aquest sentit, la Directora General ha explicat que per millorar la transparència, el MARM s'ha compromès, a través de l'Observatori de Preus dels Aliments, a estudiar les cadenes de valor i el procés de formació de preus de 38 aliments. D'aquesta manera, durant l'any 2009 s'han realitzat 17 estudis (de fruites i hortalisses, carns, llet, pa, ous i oli d'oliva), estudis que són pioners a nivell europeu, ja que s'han anticipat a les orientacions de la Comissió per als Estats Membres.

Pel que fa a la vertebració, Isabel Bombal ha destacat l'Avantprojecte de Llei de Qualitat Agroalimentària, que inclourà les modificacions tant de la Llei Reguladora dels Contractes Tipus de Productes Homologats, com de la Llei Reguladora de les organitzacions Interprofessionals Alimentàries. Amb aquest mateix objectiu, la Directora ha indicat que des del MARM s'aposta pel reforçament de l'empresa cooperativa i l'impuls de la trobada i la cooperació entre les parts de la cadena.

Finalment, Isabel Bombal ha assenyalat que un dels objectius de la Presidència Espanyola de la Unió Europea també ha estat el de potenciar el funcionament de la cadena de valor, tema que es va endur a debat al si del Consell de Ministres d'Agricultura de la UE, on es van aprovar 18 Conclusions de la Presidència, amb el suport d'una àmplia majoria de 23 països.

Entre aquestes conclusions, ha dit la Directora General, destaca la necessitat de promoure les relacions sostenibles, basat al mercat, durant la cadena, per afavorir un equilibri proporcionat de poder entre les parts interessades, posant de relleu la necessitat de millorar l'estructura i la consolidació del sector agroalimentari.